Moskova yönetimi, Volgograd kentinde düzenlenen ve en az 30 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırılardan, Kuzey Kafkasya'da faaliyet gösteren İslamcıları sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Doku Umarov liderliğindeki Kafkasya Emirliği örgütünün, cihad bayrağı altında her geçen gün yeni savaşçıları faaliyete geçirdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, terörle mücadelede, düşmana karşı gerekli adımların atılacağına dikkat çekti. Bakanlık, bombalı saldırıların Suriye, Irak ve Afganistan'daki saldırılardan farksız olduğunu vurguladı.

'Sporcuları korumalıyız'

Washington yönetimi, 7 Şubat’ta Soçi kentinde başlayacak olimpiyatlar öncesi, Moskova yönetimine güvenlik alanında daha sıkı bir işbirliği teklifinde bulundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sözcüsü Caitlin Hayden, ABD'nin, sporcuların, izleyicilerin ve diğer tüm katılımcıların güvenliğini sağlayacak desteğe hazır olduğunu ifade etti ve bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach da pazartesi günü Cenevre'de yaptığı açıklamada, bombalı saldırıları kınarken, olimpiyatlarda tüm sporcu ve katılımcıların güvenliğini sağlamak üzere her şeyin yapılacağından emin olduğunu ifade etti.

Kuzey Kafkasya'daki Çeçen Doku Umarov liderliğindeki "Kafkas Emirliği" örgütü uzun yıllardır bir İslam Devleti kurulması için mücadele ediyor. Umarov, temmuz ayında, Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'nı yaptırmayacaklarını ilan etmişti. Moskova yönetiminin iddiasına karşılık, henüz saldırıları üstlenen olmadı.DW/AFPD/SID/dpa, GA/BÖ