Dün öğle saatlerinde Bersenevskaya Naberjnaya bölgesinde Moskova Nehrinin kenarında toplanan yüzlerce Roman, 8 Nisan Dünya Romanlar günü vesilesiyle çelenkleri suya bırakıp faşizme lanet okudu.

Papazlarla birlikte ölenlerin ruhları için dualar okunduktan sonra bir konuşma yapan Roman kökenli Sovyet halk sanatçısı Nikolay Sliçenko zamanın bu kez acılarını dindirmeye yetmediğini söyledi.

Sliçenko; “Babam gözlerimin önünde öldürüldü. Zamanın bütün yaraları sardığını söylüyorlar. Ama bu sefer zaman gücü yaralarımı sarıp acılarımı dindirmeye yetmedi” dedi.

“YÜZ BİNLERCE ÇİNGENE NAZİ KAMPLARINDA ÖLDÜRÜLDÜ”

İkinci dünya savaşında Nazi Almanya’sı Doğu Avrupa’yı işgal ettiğinde Romanları “aşağı” ırktan oldukları gerekçesiyle Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya’dan toplayıp Nazi kamplarında yok etmişti. Bu kamplarda içinde çocuk ve kadınlarında bulunduğu 200.000 -800.000 arasında Roman öldürülmüştü. Bu katliam Roman halkı tarafından “porajmos” (parçalanmak) olarak adlandırılmıştı

Nisan 1971′de, Romanlar’ın sorunlarını tartışmak üzere Londra yakınlarında ilk Uluslararası Roman Kongresi toplandı ve katliam kurbanlarını anmak için 8 Nisan’ı Dünya Romanlar günü ilan etti. Romanlar her yıl 8 Nisan’da deniz ve Irmak kenarlarında toplanıp katliamda hayatlarını kaybedenleri anıyor ve bugünün Yahudilerinki gibi Holokost olarak tanınmasını istiyorlar. © Bilgili Dünya