Yargıç Berman, Türkiye, İran ve Makedonya pasaportları bulunan Zarrab’ın, kefaletle serbest bırakılması durumunda, kaçma riski bulunduğunu, yargılandığı süre içinde duruşmalara geleceğinin güvencesi bulunmadığını açıkladı.

Berman, Zarrab’ın ABD’de kalmasını gerektirecek bir bağı bulunmadığını, güçlü maddi olanakları bulunduğunu, sık sık gerçekleştirdiği yurt dışı gezileri ve ABD ile iade anlaşması bulunmayan ya da kaçması halinde iade ihtimalinin düşük olduğu ülkelerle güçlü bağlantıları nedeniyle kefalet isteğinin geri çevrilmesine karar verildiğini söyledi.

ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargoyu delmenin, ABD’ye karşı bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurgulayan Berman, Zarrab’ın kefalet karşılığında salıverilmesi halinde iş ortaklarıyla kuracağı iletişimin bu tehdidi daha da büyüteceğini belirtti.

Reza Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın mahkemeye sunduğu kanıtların ‘güçlü’ olduğunu belirten yargıç Berman, Zarrab için “Sanığa yöneltilen suçlamalar son derece ciddi ve suçlu bulunursa uzun süre hapis cezası alabilir” dedi.

Berman, şu an için ‘sanığın kaçıp kaçmayacağını ve kaçması durumunda başkalarına zarar verip vermeyeceğini’ değerlendirdiklerini belirtti.

Yargıç Berman, gerekçeli kararında, savcılığın mahkemeye sunduğu 17 Aralık soruşturmasını da göz önüne aldı. Berman, açıklamasında savcılığın, ‘Zarrab’ın 17 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında gücünü kullanarak hapis cezasından kurtulduğu’ iddialarına da yer verdi.

Zarrab’ın Farsça Ve İngilizcesi İyi

Yargıç Berman, Reza Zarrab’ın avukatı Brafman’ın, müvekkilinin iyi derecede İngilizce ve Farsça bilmediği yönündeki iddialarını da yetersiz buldu. Berman, Zarrab’ın uluslararası finans ve iş çevreleri ile bağlantı kurabilecek derecede Farsça ve İngilizce bildiğini belirtti.

Özel güvenlik şirketi Zarrab’ın kaçmasını engelleyemez

Zarrab’ın avukatları tarafından önerilen ‘silahlı özel güvenlik görevlileri’ önerisinde ciddi boşluklar bulunduğunu belirten Yargıç Berman, bu önerinin tutuklu iş adamının sonraki duruşmalara katılımını güvence altına alamayacağını söyledi. Başsavcılığın, Zarrab’ı ev hapsinde tutacak özel güvenlik görevlileri ile onların ücretini ödeyecek ‘tutuklu’ arasında bir çıkar ilişkisi olacağını belirttiğine değinen Berman, bu öngörünün yerinde ve ikna edici olduğunu belirtti. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’ın “Mahkeme isterse özel güvenlik görevlileri silah kullanma hakkına sahip olacak” sözlerine de değinen Yargıç Berman, bu durumun toplum için tehlike oluşturacağı endişesine katıldığını vurguladı. Berman, özel güvenlik şirketi elemanlarının Zarrab’ın kaçması durumunda yapacağı müdahalenin limitli olduğunu bu nedenle ABD güvenlik güçlerinin yerini alamayacaklarını söyledi. Özel güvenlik şirketi elemanlarının, Zarrab’ın kaçması durumunda ne kadar güç kullanacağını kendisine sorarak hareket edeceklerini anımsatan Berman, ‘Mahkemenin Zarrab’ın nasıl korunması gerektiğine müdahale etmek durumunda kalacağını bunun ise uygun bir durum olmadığını’ söyledi.

Berman ayrıca, maddi olanakları ve üst düzey ilişkileri bulunan suçluların, bu olanakları kullanarak kendi özel hapishanelerinde tutulmalarının eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu vurguladı.

Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab’ın kefalet talebinin reddedilmesini kişisel twiter hesabından, “Fededal Yargıç, sanık Zarrab’ın tutuksuz yargılanma isteğini geri çevirdi” diye duyurdu.