ABD’nin Maryland Üniversitesi bünyesindeki araştırma ve eğitim merkezi National Consortium for the Study of Terrorism and Response to Terrorism (START)’ ın açıklanan raporuna göre İŞİD ve müttefikleri bu süre içerisinde 4900 terör saldırısı gerçekleştirdi.

Raporda bu sayının sözü geçen süre içerisinde tüm dünyada gerçekleştirilen terör saldırılarının yüzde 13’ üne tekabül ettiği, bu orana üstlenilmeyen terör saldırılarının dahil edilmediği, dolayısıyla IŞİD ve müttefiklerinin gerçekleştirdiği terör saldırısı oranının daha da yüksek olabileceği belirtildi.

Her dört terör kurbanından birinin sorumlusu IŞİD

Raporda yayınlanan rakamlara göre 2002 ile 2015 yılları arasında meydana gelen terör saldırılarında ölenlerin yüzde 26’sından IŞİD ve müttefikleri sorumlu. Bu saldırıların çoğunluğu ise doğrudan IŞİD tarafından gerçekleştirilmiş. Yayınların rakamların IŞİD kurulmadan önce başta El-Kaide olmak üzere var olan grupların gerçekleştirdiği terör saldırıları kurbanlarını da kapsadığı belirtildi.

Bu terör örgütleri içerisinde, Batı Afrika’da Boko Haram, Filipinler’deki Bangsamoro ile Mısır, Libya, Yemen ve Pakistan’daki terör örgütleri de sayılıyor. Ayrıca raporda IŞİD ve müttefiki örgütlerin 11 binin üzerinde insanı da kaçırdığı ve rehin aldığı belirtiliyor.

Yayınlanan rapora göre 2013 yılına kadar terör saldırılarının yüzde 95’inin Irak’ta gerçekleştirilmiş olmasına karşın, bu tarihten sonra saldırıların coğrafi kapsamının genişlediği, saldırıların daha büyük boyutta ve sıklıkla gerçekleştirildiği tespit ediliyor.

IŞİD’in en çok ölümlü saldırıların ise Irak’ın Tikrit kentinde 2014 yılında 1600 acemi askerin kaçırılıp, çoğunun katledildiği saldırı ile, aynı ay Ninevah kentindeki Badush hapishanesindeki 600 Şii mahkumun katledildiği saldırılar  olduğu açıklandı.