Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin barış süreci için gereken koşulları yarattığını belirtti.

Putin, “Savunma Bakanlığı’na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” dedi.

Rus askerlerin Suriye’den çekilmesinin bu ülkedeki siyasi güçler arasında müzakere sürecini teşvik etmesini umduğunu dile getiren Putin, “Umarım, bugünkü kararımız, çatışan taraflara iyi bir sinyal olur. Umarım, bu karar sürecin tüm katılımcılarının güvenini önemli ölçüde artırır” ifadelerini kullandı.

Tartus ve Hmeymim üsleri

Putin, hava gücünün çekilmesine karşılık Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssünün çalışmaya devam edeceğini ve bu üslerin karadan, denizden ve havadan sağlam bir şekilde korunacağını duyurdu.

Putin bu iki üsteki Rus varlığının uzun yıllardır devam edegeldiğini belirterek, bu üslerin durumunda bir değişiklik olmayacağını bildirdi.

Esad’a bilgi verildi

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Putin’in Suriye’deki askerlerin geri çekilmesi konusunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da bilgilendirdiğini aktardı. Telefonda görüşen Putin ve Esad’ın ateşkesin ülkede dökülen kanın azalmasına yardımcı olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtilirken, iki liderin insani koşullar noktasındaki ilerlemeden de memnun olduğunun altı çizildi.

ABD ve Avrupa’dan tepki

Rusya’nın çekilme kararına ilk tepki Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rus güçlerinin çekilmesinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı Cenevre’de barışçıl bir geçiş için müzakereye zorlayacağını söyledi.

RIA Novosti’ye konuşan ABD Dışişleri yetkilileri ise, ani kararın kendileri için sürpriz olduğunu belirtti. Ancak yetkililer, Rus tarafından henüz çekilmeye yönelik bir hazırlık görmediklerini duyurdu.