Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Lavrov, Zelenskiy'in yaptığı son açıklamalardan sonra 'Kiev rejiminin ilişkileri kızıştırma yoluna gitmeye hazır olup olmadığı' hakkında "Ondan her şey beklenebilir. Bu, doğrudan ABD'li küratörlerine bağımlı, dengesiz, kendi ayakları üzerinde duramayan bir kişi" ifadelerini kullandı.

Lavrov ayrıca, 'Rusya'nın Ukrayna'nın nükleer silah edinmeye çalışacağını belirterek herkesi korkuttuğunu ve Ukrayna'nın bunu istemediğini' söyleyen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'in açıklamalarını da yorumladı.

"BATI, RUSYA'NIN DENGESİNİ BOZMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR"

"Bu sözlerden, Ukrayna isterse nükleer silah elde etmesinin mümkün olacağı ortaya çıkıyor. Batılı meslektaşlarımız, tüm retorik 'çıkışlarını' yalnızca bu çatışmayı tırmandırmak üzerine inşa ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Rus halkına yaptığı seslenişinde söylediği gibi, (Batılılar) kendi yarattıkları gerilimi yatıştırmanın yollarını aramaya çalışmıyor, Rusya'nın dengesini bozmak ve gelişimini dizginlemek için ise her şeyi yapıyor. Bu üzücü."

"Hiç kimse, Ukrayna rejiminin 2014'teki devlet darbesinden sonra Ukrayna topraklarında yaşayan tüm halkı temsil ettiğini iddia edemez" vurgusu yapan Lavrov, Ukrayna'nın birçok bölgesinin bu tür anayasa karşı adımlara maruz kaldığını ve bu durumun Ukrayna tarihinde trajik sayfalar açtığını belirtti.

Sputnik'in haberine göre, Lavrov, Kırım'da, Ukrayna'nın doğusunda yaşananların 'Ukrayna hükümetinin, Ukrayna rejiminin o dönemde milyonlarca Ukrayna sakini tarafından ne derece reddedildiğini gösterdiğinin' altını çizdi.

Batı'nın yaptırım tehditlerini de değerlendiren Lavrov, "Avrupalı, ABD'li, İngiliz meslektaşlarımız, Rusya'yı 'cezalandırma' konusundaki tüm imkanlarını tüketene kadar durmayacak ve sakinleşmeyecekler. Halihazırda her türlü yaptırımla, 'cehennem (yaptırımları)' ya da şimdi dedikleri gibi 'tüm yaptırımların anası' ile tehdit ediyor. Biz buna alışığız, Devlet Başkanı Vladimir Putin şimdiden tutumumuzu belirledi. Her halükarda, bir gerekçe olsun ya da olmasın yaptırım uygulanacağını biliyoruz" diye konuştu.

Minsk anlaşmalarının Kiev'in kendi yükümlülüklerini sabote etmesi ve Batı'nın Kiev rejiminin bu tutumuna destek çıkması nedeniyle uzun süredir 'mefta' olduğunu ve bu anlaşmaların Rusya tarafından 'gömülmediğinin' herkes tarafından anlaşıldığını belirten Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeşiller Partili vekil: Hamburg İslam Merkezi kapatılsın Yeşiller Partili vekil: Hamburg İslam Merkezi kapatılsın

"Tüm sorunların barışçıl yollarla çözülmesini savunmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda, Kiev rejiminin militan söyleminden, Kiev'e silah pompalamaya yönelik eylemlerden ve Kiev rejiminin Donetsk ve Lugansk sınırında başlattığı devam eden çatışmalardan endişe duymamamız imkansız. Ancak Rusya ile bu yeni devletler arasında güvenliklerini sağlamayı garanti ettiğimiz bir dostluk, işbirliği ve yardımlaşma anlaşmaları imzalandı. Sanırım herkes bunu anlıyor."

PUTİN: MINSK ANLAŞMASI DİYE BİR ŞEY ARTIK YOK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basın açıklaması yaptı.

Putin, Minsk Barış Anlaşması'nın Rusya'nın isyancıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasından çok önce yok edildiğini, artık anlaşma diye bir şey olmadığını söyledi.

BBC'nin akradığı habere göre Putin, Ukrayna'nın yapabileceği en iyi şey, NATO'ya üye olma talebini geri çekmesidir dedi.

Putin son olarak Ukrayna'nın nükleer silah üretmesinden endişeli olduklarını, birliklerinin Ukrayna'ya yönlendirilmesinin sahadaki duruma bağlı olduğunu ekledi.