Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugüne kadar sık sık eleştirdiği Sovyetler Birliği'nin kurucu lideri Vladimir Lenin hakkında ilginç bir çıkışta bulundu.

Dünya İnsan Hakları Günü'nde Kremlin'de organize edilen oturumda,  Sivil Toplumu ve İnsan Haklarını Gelişirme Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Putin, "bir zamanlar Lenin adında bir adamın yeni bir Rusya uydurmaya kalktığını ve işin sonunun toplu mezarlara kadar vardığını" söyledi.
"Lenin'in uydurduğu devlet yapısının Rus devlet geleneğinin altını oyduğunu" savunan Putin, "Elimizdekine yaslanmak zorundayız, yani Rus halkına" şeklinde konuştu.

2016'da Sovyetler Birliği'nin kurucu lideri Vladimir Lenin'in izlediği politikayı eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Lenin'in Rusya'nın altına atom bombası yerleştirdiğini söylemişti. Lenin'in ölümünün 92'nci yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda Putin'in eleştirieri TürkRus'da şöyle haber olmuştu:

Putin: “Lenin Rusya’yı yıktı!..”

"Rusya Devlet Başkanı Putin,  Vladimir Lenin’in Rusya tarihindeki rolünü ilk kez sert ifadelerle eleştirdi ve “Bize dünya devrimi gerekmiyordu” dedi. Putin, Lenin’in fikirtleri için “Rusya adlı binanın altına atom bombası koydular, sonra yıkıldı” diye konuştu ve Rusya İmparatorluğu'nun yıkılmasından dolayı devrimin liderini eleştirdi.. 

Putin Moskova’da bilim adamlarıyla buluştuğu bir toplantıda, Lenin’in fikirlerini ve eylemlerini sert bir dille eleştirdi.  Rus lider, devrimin “tarihi Rusya’yı” yıktığını söyledi. 

Lenin, ölümünün 92. yılında anılırken, Putin'in de katıldığı Rusya Devlet Başkanlığı Bilim ve Eğitim Konseyi toplantısında Lenin'in rolü konuşuldu. Görüşme sırasında  Profesör Mihail Kovalçuk’un, Boris Pasternak’ın "Yüksek Hastalık" adlı şiirinde Lenin ile ilgili yazdığı mısralar okuması, "Lenin'in bir düşünce akımını da yönettiğini ve eğitim alanında düşünce akımını yöneten kuruluşlar olması gerektiğini" söylemesi üzerine Putin araya girerek fikrini beyan etti.  “Lenin’in fikirlerini, ülkeyi yönetmek için bir akım gibi kullanmayı başardığı" vurgulanan mısrayı Putin şöyle yorumladı:

“Fikirleri bu istikamette yönetmek doğru. Ama bu fikirler doğru sonuçlar doğurmalı, Vladimir İlyiç’inki (Lenin) gibi olmamalı. Son tahlilde bu fikirler Sovyetler Birliği’nin sonunu getirdi.  Orada şöyle pek çok fikirler vardı:  Otonomi ve benzer şeyler... Adına Rusya denen binanın altına atom bombası yerleştirdiler ve sonra  yıkıldı, dağıldı. Bize dünya devrimi gerekmiyordu.”

Putin'in sözlerine Komünist Parti'den eleştiri geldi. KP Milletvekili Valeri Raşkin, "Putin'in derin yanıldığı içinde olduğunu" söyledi. Raşkin, "Belki Putin Lenin'in hayatı ve fikirlerini sonuna kadar okumamıştır. Lenin'in koyduğu ilkeleri bugün Putin bile hayatında uyguluyor" dedi.

Putin ilk kez Lenin ile ilgili bu kadar açık fikir beyan edip eleştiri