Demokrasiyi Savunma Komitesi KOD'un çağrısı ile Polonya'nın Varşova ve diğer 16 büyük kentinde yığınsal protesto gösterileri yapılıyor.

Demokrasiyi Savunma Komitesi lideri Mateusz Kijovski gelişmeleri izlediklerini, hükümetin de gözlerinin üzerlerinde olduğunu bildiğini belirterek demokrasiyi savunma mücadelelerinin uzun bir süre alacağına inandığını söyledi. Bir kaç ay önce kimsenin tanımadığı Mateusz Kijovski bugün Demokrasiyi savunma Komitesi'nin lideri olarak yıldızı parlamaya devam ediyor.

Polonya'da Noel öncesinde kabul edilen bir yasa ile Maliye Bakanı devlet radyo ve televizyonlarındaki müdürleri atama ve işten el çektirme yetkisi ile donatılmış ayrıca devlet radyo ve televizyonları Polonya halkının "yurtsever duygularını" güçlendirme konusunda yayın yapmakla da görevlendirilmişti. Polonya Hükümeti Noel öncesinde de Anayasa Mahkemesini etkisi altına almaya yönelik, mahkemenin yapısını değiştiren bir yasayı parlamentodan geçirmiş, Polonya halkı tarafından yığınsal gösteriler ile protesto edilmişti.

Yeni yıl tatilinde de Polonya Televizyonu TVP'nin tanınmış gazetecilerinden dördü yeni kabul edilen, basın özgürlüğüne kısıtlamalar getiren yeni yasayı protesto ederek görevlerinden istifa etmişlerdi.

Polonya'nın en tanınmış gazetecilerinden Thomas Lis de hükümete karşı yayınladığı açık mektubunda istifa kararını  "Hiç kimse Polonya'nın ağzını bantla kapatamaz. Hiç kimse benim ağzımı da bantla kapatamaz" sözleriyle duyurmuştu.