Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 2'si polis olmak üzere 12 kişi öldü, 4 kişi ağır yaralandı. Savcılar 12 kişi öldürüldüğünü doğruladı.



Karikatürleri tepki çekmişti



Dergi 2012 yılında "bir ülkede şeriat yönetimi olsa, nasıl olurdu" diye bir özel sayı yayınlanmış ve karikatürler yer almıştı. Bu sayının yarattığı infial nedeniyle dergi binası yakılmaya çalışılmıştı. Daha sonra polisin koruması altına alınan dergi binası o zamandan beri yoğun güvenlik altındaydı. Hatta daha güvenli bir binaya taşınan dergiye bugün açıklanana göre 3 kişi saldırdı.

IŞİD lideri Bağdadi'nin karikatürlerini de yayınlayan dergi, IŞİD'den de tehdit alıyordu. Saldırının polisin güvenlik önlemlerini boşladığı bir anda gerçekleştiği tahmin ediliyor. 3 kişi olduğu belirtilen saldırganların içeri girdiklerinde bir kişiyi hedef alarak ateş açtıkları ve otomatik silahlarla etrafı taradıkları belirtildi. Saldırı anında içeride bulunan çalışanların bir kısmı binanın çatısına kaçmayı başarabildi ve Twitter'da dergi çalışanlarının bazılarının çatıya sığındığını gösteren fotoğraflar paylaşıldı.



Saldırganlar kaçarken polisle çatışmaya da girdi, polis araçlarını taradı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti. Polis ile saldırganlar arasında Paris'te kovalamacanın sürdüğü ifade ediliyor.



 'GİRİŞ KODUNU GİRDİM VE KAPIYI AÇTIM'

L'Humanite isimli internet sitesinde ise derginin çizerlerinden Coco, olay anını şöyle anlattı:

"Kızımı almak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı."

18:43 GMT

Charlie Hebdo saldırısı sırasında öldürülen kişiler arasında ekonomist ve yazar Bernard Maris'nin de bulunduğu öğrenildi. Derginin hissedarlarından biri olan Maris, Fransız radyosunda sık sık görüşlerine başvurulan bir uzmandı.

18:42 GMT

Charlie Hebdo dergisinin internet sayfası yeniden yayına açıldı.

Sayfada şu anda sosyal medyada sıklıkla paylaşılan "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) yazan siyah görsel yer alıyor.

18:42 GMT

Fransız düşünce kuruluşu Stratejik Araştırmalar Vakfı'ndan güvenlik uzmanı François Heisbourg, Charlie Hebdo dergisine saldırıyı değerlendirirken, saldırganların amacının Fransa'nın Orta Doğu politikasını etkilemek değil, örgütlerinin saflarına daha fazla militan katmak olduğunu söyledi.

Heisbourg şunları söyledi:

"Bence amaç, onları dışarı gönderen cihatçı grubun küresel cihat pazarındaki nüfuzunu artırmak. IŞİD ve El Kaide'nin pazar payı için mücadele ettiğini unutmayın. Bu insanların amacı kendi insanlarını motive etmek değil, daha fazla insanı saflarına katmak."

"Bu çok iyi planlanmış bir saldırı. Bir komando operasyonunu andırıyor. Bu insanlar öldürmek için eğitilmişler, kendilerini havaya uçurmak için değil."

17:41 GMT

Öldürülen 12 kişiden editör Stephane Charbonnier ile karikatürcüler Jean Cabut, Georges Wolinski ve Tignous lakaplı Bernards Verlhac'ın isimleri resmi kaynaklarca teyit edildi.

Solda Charbonnier, sağdaki Georges Wolinski

Soldaki Jean Cabut, soldaki Tignous

17:40 GMT

CHARLIE HEBDO: KATOLİK KİLİSESİ DAHİL TÜM DİNLERİ HİCVEDEN DERGİ

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, Charlie Hebdo'nun Fransız mizahında 1789 İhtilali öncesinde Marie-Antoinette ile dalga geçen "skandal broşüler" geleneğini sürdürdüğünü söylüyor. Derginin tarzı ise zaman zaman aşırıya varan bir provokasyon olarak tanımlanıyor.

18. yüzyılda kraliyet ailesindeki seks skandalları ve yolsuzlukları hicveden bu gelenek, bugün daha çok siyasetçileri, polisi, bankacıları ve dinleri hedef alıyor. 

Kırk yılı aşkın bir süre önce yayına başlayan Charlie Hebdo dergisi de geçmişte Katolik Kilisesi'ni de hedef almış, prezervatif takan Papa karikatürleri yayımlamıştı.

Derginin 2006 yılında bir Danimarka gazetesinde çıkan Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlamasından sonra, adı dünya çapında duyuldu. 2011 yılında da "Şeria Hebdo" başlığı altında Peygamber'in bir karikatürünü yayımlaması ardından dergi binasına motolof kokteyli ile saldırı düzenlendi.

Bir yıl sonra da, Muhammed Peygamber'e hakaret etmekle suçlanan "Innocence of Muslims" (Müslümanların Masumiyeti) filmiyle ilgili olarak birçok ülkede düzenlenen gösteriler üzerine, Peygamber'i çıplak gösteren karikatürler de yayımlamıştı.

TWEET16:59 GMT

@aslanozdemir

LEMAN - CHARLİE HEBDO ORTAK ÇALIŞMASI

Leman dergisi karikatüristi Aslan Özdemir, Twitter hesabından Leman dergisinin "Charlie Hebdo Özel Sayısı"nın kapağını paylaştı.

Özdemir attığı tweette "Bu cesur mizahçıları tanımış olmaktan gurur duyuyorum.. Bıraktıkları mirasın önünde saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

16:58 GMT

SALDIRGANLARI BİNAYA SOKAN KADIN ANLATIYOR:

Saldırıdan kurtulmayı başaran dergi karikatüristlerinden Corinne "Coco" Rey, Fransız L'Humanité gazetesine yaptığı açıklamada, "Kreşten kızımı almıştım. Gazetenin kapısına geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide'den olduklarını söylediler." dedi.

16:57 GMT

FRANSA GENELİNDE PROTESTO ÇAĞRILARI

Fransa'da birçok sendika ülke genelinde Charlie Hebdo saldırısına karşı gösteri çağrısı yaptı.

UIusal Gazeteciler Sendikası Paris'te basın özgürlüğü ve demokrasi çağrısıyla yerel saatle 17:00'da Republique Meydanı'nda toplanma çağırısında bulundu.

Fransa'nın Nantes, Besançon, Toulouse, Lille, Stransbourg, Nimes, Bordeaux, Montpellier, Lyon, Rennes ve Limoges kentlerinde de gösteriler düzenlenecek.