Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan Raca Pervez Eşref hakkında, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklama kararı çıkardığı bildirildi. Mahkeme, başbakanlık görevinden de men ettiği Eşref’in yanı sıra 15 kişinin daha tutuklanmasına karar verdi.

Mahkemenin, Eşref'in Su ve Enerji Bakanı olduğu dönemde enerji projelerinde yolsuzluk yaptığı ve ülkeyi büyük zarara uğrattığı gerekçesiyle tutuklama kararı aldığı kaydedildi.

Pakistan’da Anayasa Mahkemesi ve iktidardaki Pakistan Halk Partisi arasında uzun zamandır husumet yaşanıyor. Anayasa Mahkemesi geçen haziran ayında da Eşref’in selefi Yusuf Rıza Gilani’nin başbakanlık görevine son vermişti.

Protestolar sürüyor

Ülke bir yandan da hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor. “Kur’an Yolu Hareketi“ olarak adlandırılan oluşumun lideri Tahir-ul Kadri’nin çağrısıyla başkent İslamabad’da düzenlenen protesto eylemine on binlerce kişi katıldı.

Parlamentonun salı sabahına kadar fesh edilmesini isteyen Kadri, hükümetten istediklerini alana kadar başkentteki eylemi devam ettirmekte kararlı olduklarını belirtiyor.

“Büyük Yürüyüş” adı verilen eylem, Kadri’nin öncülüğünde ülkenin güneydeki Karaçi kentinden başlamıştı. Başkent İslamabad'daki eylem sırasında göstericilerle polis arasında arbede yaşandığı bildirilirken, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binasının barikatlarla kapatıldığı ve başkentte güvenliği 10 binden fazla asker ve polisin sağladığı belirtildi.

Hükümetin yolsuzluklara karıştığını iddia eden protestocular, ülkede bazı yasal değişiklikler yapılmasını talep ediyor.© DW