Olağanüstü hal, halk için önlem

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Almanya’nın başkenti Berlin’de biraraya geldi.

Olağanüstü hal, halk için önlem

Mursi, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine yaptığı açıklamada, olağanüstü halin uygulamasından yana olmadığını, ancak yasaların çiğnenmesine de izin vermek istemediğini belirterek, ”Bundan dolayı olağanüstü hal ilan ettim. Bu da sınırlı bölgeler için geçerli. Bu halkın güvenliği için geçici bir önlem. Durum istikrara kavuştuğunda geri alınacak” dedi.
Tüm partilerin katılacağı bir hükümette muhalefetin de yer almasını isteyip istemeyeceği yönündeki bir soruya karşılık Mursi, Mısır’da istikrarlı bir hükümetin bulunduğunu, birkaç ay sonra yapılacak seçimlerden sonra oluşacak parlamentonun hükümet konusunda karar vereceğini kaydetti. Ülkesinde demokratik reformları ilerleteceğini ifade eden Mursi, ”Mısır bir hukuk devleti olacak” ifadesini kullandı.

Mursi’ye teşekkür
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Alman hükümeti için Mısır’da insan haklarına ve inanç özgürlüğüne katkı sağlayacak tüm siyasi güçler ile konuşulmasının önemli olduğunu ifade etti.
Mısır’ın Ortadoğu barış sürecindeki rolüne vurgu yapan Merkel, Mısır’ın bölgede önemli bir ses olduğunu ve önemli katkılar yapabileceğini kaydetti. İsrail ile Filistin’li gruplar arasında ateşkesin sağlanması konusunda çaba sarf eden Mursi’ye teşekkür eden Merkel, Almanya’nın iki devletli çözümü istediğini yineledi.