Barack Obama, Amerikan ordusunun, militanların Erbil'e ilerleyerek ülkesinin çıkarlarını tehdit etmesi halinde harekete geçeceklerini söyledi.

ABD'nin Erbil'de bir konsolosluğu bulunuyor. Amerikalı askeri danışmanların da Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti olan Erbil'de görev yaptıkları biliniyor.

Obama Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada ayrıca, Irak'ta IŞİD'in saldırıları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara havadan gıda yardımı yapılmasına onay verdiğini de duyurdu.
ABD Başkanı, "(Azınlıklara karşı) Olası bir soykırımı önlemek için dikkatli ve sorumlu bir şekilde hareket edebiliriz" dedi.

"Irak hükümeti destek istedi"


Barack Obama, IŞİD'in Irak'ta Ezidilerin yok edilmeleri çağrısı yaptığını ve Irak hükümetinin kendilerinden destek istediğini söyledi. Obama bununla birlikte Irak'ta herhangi bir kara harekatının söz konusu olmadığını ve ülkesini yeniden savaşa sürükleme niyeti olmadığını belirtti.

ABD, 2003'te müttefikleri ile birlikte işgal ettiği Irak'tan 2011 sonunda çekilmişti. IŞİD ise Irak'ta son olarak ülkenin en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u ele geçirmişti. Kuzey Irak'taki on binlerce Ezidi ve Hristiyan örgütün son saldırıları sonrası evlerini terk etmişti.

IŞİD, Hristiyanların 2 bin yıldır yaşadığı bölgeyi yağmalamakla da suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak'taki son gelişmeler sonrası Perşembe günü acil bir oturumda toplanarak tıklayınIŞİD'in saldırılarını kınamıştı.
Konsey uluslararası toplumdan, Irak hükümetine destek vermesini istemişti.