Yapılan araştırmada tabancanın bir polis memuruna ait olduğu ortaya çıktı. Stockholm polisi, tabancanın bir polis memuruna ait olduğunun anlaşılmasına rağmen olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.  Emniyet Müdürlüğünden Varg Gylander, bulunan tabanca kullanılmaya hazır vaziyette idi ve bir polise ait olduğu
anlaşıldı.

Ancak ihmalcilik nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı. Bana göre polis memuru kötü niyeti olmadan tabancasını tuvalette unuttu fakat biz yine de olay ve polis memuru hakkında derin bir  inceleme başlattık”dedi. Polis memurunun tabancayı kasıtlı olarak tuvalette bırakmış olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, olayı öğrenen Başkan Oba’nın güvenlik müdürlerinin, İsveçli yetkililere kızdığı belirtildi.

 İKİ AJAN ALARMI

Öte yandan, Oba’nın ziyaret edeceği adreslerin çevresinde silahlı iki kişinin fark edilmesi de İsveç polisini alarma geçirdi. İhbar üzerine yakalanan iki kişinin ABD Gizli servisine ait, Obama’yı korumakla görevli ajanlar olduğu anlaşıldı.

Varg Gylander, normal şartlarda yabancı koruma görevlilerinin silah taşımalarının İsveç polisinin bilgisi ve izni dahilinde olması gerektiğini belirterek, “söz konusu iki ajan bizim elemanlarımız tarafından kontrol edildikten ve ifadeleri alındıktan sonra PL 23 adı verdiğimiz alandan çıkmamaları konusunda uyarıldılar. Ama konu anlaşılıncaya kadar bir hareketlilik yaşandı”dedi.