Şimdiye kadar sayımı tamamlanan bölgelerden gelen sonuçlara göre, Şerif liderliğindeki Pakistan İslam Birliği (PML-N) mecliste 130 milletvekili, seçimlerin sürpriz ismi olarak gösterilen eski kriket yıldızı İmran Han'ın liderliğindeki Pakistan Adalet Partisi (PTI) ise 35 milletvekili çıkardı.

Pakistan İslam Birliği'nin kalesi konumundaki Lahor kentinde kutlamalar sabaha kadar sürdü.

Seçmenlerine seslenen Nevaz Şerif, "Allah bizi bu zaferle onurlandırdı. Mutlak çoğunluğa sahip olma onuruna da erişmek için Allah'a dua edelim" dedi. Diğer partilere zeytin dalı uzatan Şerif, "Onlara benim değil, 180 milyon Pakistanlının esenliği için benimle masaya oturmaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

Pakistan'ı 5 yıl yöneten ve parlamentoda 125 sandalyesi bulunan Pakistan Halk Partisi (PPP) şimdiye kadar 33 sandalyeye ulaştı. Başbakan Raca Pervez Eşref ve partinin önde gelen çok sayıda ismi meclis dışında kaldı.

Kutlamalar sabah saatlerine kadar devam etti

ANP hiç milletvekili çıkaramadı

Önceki hükümetin ortağı Hindistan göçmenlerinin Birleşik Millet Partisi (MQM) 11 milletvekili çıkarırken, hükümetin en küçük ortağı Peştuların haklarını savunan Ulusal Halk Partisi (ANP) ise hiç milletvekili çıkaramadı.

İslami çizgideki partilerden İslam Alimleri Cemiyeti (JUI-F) 12, Cemaat-i İslami (JI) ise 3 sandalye kazandı.

Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de bağımsız adaylar büyük başarı elde etti. Bağımsız isimlerin, hükümetin kurulmasında kilit rol üstlenmesi bekleniyor.

Öte yandan alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen Pakistan'da seçim günü olaylı geçti. Yaşanan saldırılarda en az 29 kişinin hayatını kaybettiği, 90'dan fazla kişinin de yaralandığı açıklandı. DW/dpa/AA, BW/BÖ