Nükleer silah geliştirmek gibi bir amaç gütmediklerini söyleyen İran hükümeti, Netanyahu'nun sözlerini ''son derece kışkırtıcı'' diyerek kınadı.

Yakın zaman içinde ABD ve İran yönetimleri arasında gerginliğin azalmaya başladığı görülüyor. Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Ruhani arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, iki ülke arasında 30 yılı aşkın süredir ilk defa tanık olunan en üst düzey temastı.


Fakat Başkan Obama, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programına karşı güç kullanımı olasılığını halen göz önünde bulundurduğunu söyleyerek İsrailli lidere güvence verdi.


Başbakan Netanyahu, New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinde dünya liderlerine seslenirken, Cumhurbaşkanı Ruhani ile daha katı tutumlu bilinen eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad arasında bir fark olmadığını öne sürdü.


Netanyahu, ''Ahmedinejad, kurt kılığında bir kurttu. Ruhani ise kuzu postuna bürünmüş bir kurt.'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani nükleer silah iddialarını reddediyor olsa da, İsrail Başbakanı, ''Keşke kendisine inanabilseydim. Ama O'na inanmıyorum'' dedi.


Tahran yönetimi, nükleer santrallerinin tamamen barışçıl amaçlı olduğunu söylüyor.

Geçen ay BM'ye bağlı nükleer denetçiler, İran'ın Natanz tesislerinde uranyum zenginleştirme kapasitesini bir kademe daha artırmayı başardığını duyurdular.