Stadyumdaki törene katılacaklar arasında ülkelerin liderleri kadar farklı alanlardan uluslararası isimler ve ünlüler de bulunuyor.

Son yılların en büyük törenlerinden

Pazar günkü define kadar ülke çapında başka törenler de düzenlenecek.

Cenaze töreninin son yıllarda uluslararası çaptaki en büyük törenlerden olması bekleniyor.

Gazeteci Winter, Mandela tişörtleriyle Güney Afrika futbol ve rugby takımlarının formalarını giyen katılımcıların apartheid karşı mücadele şarkıları söylediklerini ekliyor.


Bazı kişilerin gece boyunca stadyum dışında kamp kurduğu bildiriliyor.

Törenin katılımcılarına Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacon Zuma hitap edecek.

Ayrıca ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in de aralarında bulunduğu liderler söz alacak.

Törenin TSİ 11.00’de başlaması bekleniyor.

Birçok dünya lideri törende

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron törene katılacak liderler arasında yer alıyor.

Türkiye'yi törende Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil edecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Devlet Başkanı Joachim Gauck, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve İspanya Veliaht Prensi Felipe de katılımcılar yer alıyor.

Üç eski ABD lideri George W. Bush, Bill Clinton ve Jimmy Carter de ABD Başkanı Obama ve First Lady Michelle Obama’nın yanında bulunacak.

Filistin lideri Mahmut Abbas ve Hindistan’dan Pranab Mukherjee de katılımcı listesinde.


Apartheid, yani ırk ayrımcılığı karşıtı harekete liderlik yapan ünlü isimlerden Peter Gabriel ve Bono’nun da katılımı bekleniyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma Cumartesi günü tüm Güney Afrika halkını Mandela'ya dua etmeye çağırmıştı.

Jacob Zuma çağrısında "Özgürlük ruhunu canlı tutan ve yeni bir toplum yolunda bize öncülük eden bu olağanüstü devrimcinin hayatını kutlamak için, yas tutarken, aynı zamanda en yüksek sesimizle şarkı söylemeli, dans etmeli ve ne yapabiliyorsak yapmalıyız. Madiba için şarkı söylemeliyiz" demişti.

Kızı, Mandela’nın son saatlerini anlattı

Bu arada Nelson Mandela’nın kızı Makawize Mandela, Mandela’nın çocuklarının ve torunlarının son saatlerinde ona hoşçakal demek için yanı başında olduğunu söyledi.

Gazeteci Komla Dumor’a konuşan Makawize, “Son ana kadar onunlaydık. Çocuklar oradaydı, torunlar oradaydı, Graca oradaydı, en son anda dahi her zaman onun çevresindeydik, Perşembe günü bütün gün boyunca onunla birlikte oturuyorduk.”

“Geçen haftadan itibaren, Cumadan Perşembeye kadar harika bir zamandı diye düşünüyorum” diyen Makawize, son anların 'harika' olduğunu çünkü onun yanında olduklarını belirtti.

Makawize , doktorların Perşembe sabahı tedaviyle ilgili yapacak bir şey kalmadığını söylemelerinden sonra çocukları ve torunları olarak yanında beklemeye başladıklarını söyledi.

Makawize, babasının sadece politik özgürlük için değil ruhani özgürlük için mücadele ettiğini söyledi ve babasının kendisine affetmenin cesaret gerektirdiğini anlattığından bahsetti.

Gelecek Pazar toprağa verilecek

Kabile ismi Madiba'yla da anılan Nelson Mandela, gelecek Pazar çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek.

Törenden sonra Mandela'nın cenazesi, başkent Pretoria'da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek.

Mandela'nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak.

Aylardır tedavi gören Mandela 95 yaşında yaşamını yitirmişti.

Eski Güney Afrika lideri yaşamının 27 senesini hapiste geçirdikten sonra 1994 yılında Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı olmuştu.

Mandela 1993’te Nobel Barış Ödülünü almıştı.