Güney Asya ülkesi Myanmar'daki silahlı kuvvetlere ait televizyon kanalında, iktidarın Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'e devredildiği, bir yıllık olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu.

Ordunun pazartesi günü yönetime el koyup ülkenin lideri Aung San Suu Kyi'yi gözaltına almasının ardından dünyanın her yerinden arka arkaya tepkiler geldi.

ABD geri adım atılmaması halinde yaptırım tehdidinde bulundu. Reuters haber ajansı Çin'in sessizliğine dikkat çekti. BBC Güney Asya muhabiri Head ise analizine 'Vahim yolda' başlığını attı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Myanmar büyükelçisini çağırdı. Çin ve Rusya ise BM Güvenlik Konseyi'nde ülkede yaşananları darbe olarak niteleyip kınayan ve askere geri çekilme çağrısında bulunan bir açıklamayı veto etti. Hindistan ve Vietnam da bu açıklama konusunda çekince beyan etti. 

Ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri yayılıyor

Ülkede, Facebook üzerinden örgütlenen bir kampanyayla, sağlık çalışanlarının başını çektiği sivil itaatsizlik eylemleri düzenleniyor. 

Kampanyayı Facebook'ta örgütleyen Myanmar Sivil İtaatsizlik Hareketi'nin açıklamasına göre, şu ana dek 30 kentteki 70 hastanede sağlık çalışanları iş bıraktı. Eyleme katılanlar, askeri rejim altında çalışmayacaklarını söylüyor ve generalleri, pandemi sırasında kendi önceliklerini halk sağlığından öncelikli görmekle suçluyor.

Kampanyadan yapılan açıklamada da, "Hastalarımıza hiçbir saygısı olmadığını gösteren gayrımeşru askeri rejimin herhangi bir emrine uymayı reddediyoruz. Seçilmiş hükümet yeniden tesis edilmeden bu eyleme son vermeyeceğiz" denildi. The Guardian'ın haberine göre, doktorlar hastaları devlet hastaneleri yerine kendi evlerinde ve özel kliniklerde görmeye başladı.

Myanmar'da pazartesi günü yönetime el koyan ordu, Suu Kyi’nin partisi Ulusal Demokrasi Ligi'ni (NLD) ezici çoğunlukla kazandığı, kasım ayında gerçekleşen seçimlerde darbe yapmakla suçluyor. 

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) darbeden hemen önce Myanmar hükümetine korona virüsü pandemisi için yardım adına 350 milyon dolar nakit para gönderdiği ortaya çıktı. Bu paranın yollanmasından birkaç gün sonra generallerin yönetime el koyduğu belirtildi. Şimdi bu yardımın akıbeti de merak konusu.