Musul'u IŞİD'in elinden kurtarmak için Irak ordusu ve Kürt Peşmerge güçlerinin başlattığı operasyon tüm hızıyla sürüyor. Güneyde ve doğuda en az 12 köy ve yaklaşık 200 kilometrekarelik arazi IŞİD'den geri alındı.

Irak Mossul Offensive der Peschmerga gegen IS (picture-alliance/abaca/Y. Keles )

12 KÖY IŞİD'DEN KURTARILDI

Irak devlet televizyonunun ordu kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Musul'un güneyindeki 12 köy IŞİD'den kurtarıldı. Federal Polis Güçleri komutanı Şakir Cevdet Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada sabah saatlerinde bu köylerde IŞİD üyeleriyle sıcak çatışmaya girdiklerini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani operasyonla ilgili cephe hattında bir basın toplantısı düzenledi. Barzani harekâtın ilk gününde 200 kilometrekarelik arazinin ve Musul'un doğusundaki köylerin IŞİD'in elinden alındığını söyledi.

Merkezi hükümetle Kürt güçleri arasındaki işbirliğini öven Mesud Barzani "İlk kez Peşmerge ile Irak ordusunun kanları savaş meydanında birbirine karışıyor. Umarım bu iyi bir geleceğin işareti olur” diye konuştu. Barzani Kürt ve Irak ordu güçlerinin "Musul'un Halep olmamasını güvence altına almak” için çalışacaklarını ifade etti. Kürt lider, IŞİD'in intikam amaçlı düzenleyeceği saldırılara da izin verilmeyeceğini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 1 milyon 800 bin sığınmacıya ev sahipliği yaptığını kaydeden Mesut Barzani bölgesinin yeni bir sığınmacı göçünün üstesinden gelmesinin mümkün olmadığını belirtti. Musul operasyonuna yaklaşık 4 bin Peşmerge katılıyor.

Irak Mossul Militäroffensive gegen IS (picture-alliance/AP Photo/K. Mohammed)

IŞİD İKİ YIL ÖNCE MUSUL'DA HALİFELİK İLAN ETTİ

Reuters haber ajansı muhabiri kentin doğu yakasının helikopterlerle vurulduğunu ve patlama seslerinin geldiğini geçti. Kürt Peşmerge güçleri köylerin kontrolünü ele geçirerek doğu tarafından kente ilerleyişlerini sürdürüyor.

IŞİD Irak'ın en büyük ikinci kenti olan 1,5 milyon nüfuslu Musul'u iki yıl önce ele geçirerek halifeliğini ilan etmişti. Radikal İslamcı örgütün, Musul'da 4 bin ila 8 bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. Musul operasyonuna katılan Irak Ordu güçleri Kürt Peşmergeler ve Sünni aşiret savaşçılarının toplam gücü ise 30 bini buluyor. ABD öncülüğündeki 60 ülkenin katıldığı uluslararası koalisyon da operasyona hava desteği veriyor. Musul'un düşmesi halinde IŞİD'in elindeki en önemli kent Suriye'deki Rakka olacak.