Müslüman Kardeşler, 3 Temmuz'da ordu tarafından devrilen Mursi'nin göreve iadesini istiyor.

İçişleri Bakanı, Mursi taraftarlarının "yakında" dağıtılacağını açıklamıştı.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri, Mursi'nin devrilmesinden sonra yaşanan konusunda kaygı duyduğunu açıkladı.


ABD: Halkın gösteri hakkına saygı gösterilmeli


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry şiddete başvurulmasını kınadı ve Mısırlı yetkilileri, halkın barışçıl gösteri yapma ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, açıklamasında Adeviyye Camii çevresindeki gösterilere "yüz binlerce erkek, kadın ve çocuğun katıldığını" söyledi.

Sözcü, "Cumhurbaşkanı'na ne olursa olsun, protestolara devam edeceğiz. Sayımız her gün artıyor. Vatandaşlar zulmü ve askeri darbelerin uzun vadedeki zararlarını görüyor" dedi.


Sağlık Bakanlığı Cumartesi günkü çatışmalarda ölü sayısını 78 olarak açıkladı.

Ancak doktorlar ölü sayısının 100'den fazla olduğunu tahmin ediyor.


Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad ölümlerden "baltacılar" olarak bilinen çeteler, üniformalı ve sivil polislerin sorumlu olduğunu söyledi.

El Haddad, Mursi'nin göreve iadesi taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Haftalar, aylar hatta bir yıldan fazla sürse bile buradan ayrılmayacağız" dedi.


İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise eylemcilere "sağduyulu davranıp" evlerine dönme çağrısında bulundu.


Sünni lider kınadı


Caminin çevresinde oturan vatandaşların açtığı davaların güvenlik güçlerine meydanı boşaltmak için hukuki zemin sağladığını söyledi.


Hükümet güvenlik güçlerinin halka gerçek mermilerle ateş açmadığını, kalablığa sadece göz yaşartıcı gazla müdahale edildiğini öne sürüyor.


Ordunun Mursi'ye devirmesine destek belirten iki önde gelen isim, ölümleri kınadı.


Mısır'daki en yüksek Sünni otorite olan El Ezher Camii'nin imamı soruşturma başlatılmasını isterken geçici hükümetin başkan yardımcısı Muhammed El Baradey, aşırı güç kullanıldığını söyledi.


Cumartesi günkü çatışmaların Mursi taraftarların meydandaki barikatları genişletmesi ve polisin müdahalesinden sonra başladığı tahmin ediliyor.