Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararların ardından başta başkent Kahire olmak üzere Mısır'ın birçok kenti gösterilere sahne oldu.

Göstericiler ve polis arasında Tahrir Meydanı'nın etrafındaki caddelerde artan çatışmaların ABD Büyükelçilik binasının olduğu bölgeye sıçraması sebebiyle güvenlik güçleri bölgede önlemlerini arttırdı.

Polis, göstericilere göz yaşartıcı bomba atarken, polislerin ilerlemesi göstericilerin Nil Nehri kıyısına doğru çekilmesine sebep oldu. Göstericiler, ABD Büyükelçiliği'nin arka duvarının olduğu yerde bulunan polisleri taşladı.

Güvenlik güçleri, olayların başlamasının ardından ABD Büyükelçiliği'nin önündeki otelin arkasından vatandaşların geçişini yasakladı. Vatandaşların diğer caddeleri kullanmaları istendi.

Geçen yılın Kasım ayında, iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in yetkilerini sivillere devretmesini isteyen gösterilerin yıl dönümünde, Muhammed Mahmud Caddesi'nde anma törenleri düzenleyen göstericilerle polis arasında 7 gündür gerginlik yaşanıyor. 267 kişi gözaltına alındı

ULUSAL GREV ÇAĞRISI

Öte yandan Mısır yargısı ulusal çapta grev çağrısı yaptı. 

Mısır Yüksek Mahkemesi yetkilileri Cumartesi günü olağandışı toplanarak, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yayınladığı kararnameyi geri çekmeleri çağrısı yaptı. Yargıçlar kararnameyi yargı üzerine emsali görülmemiş bir saldırı olarak niteledi.

Devrimin devam etmesi için bu kararların alındığını açıklayan Muhammed Mursi ve taraftarları kararları savunurken, muhalifler kararların yeni bir diktatörlüğe zemin hazırladığını savunarak meydanlara indi. 

Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Tehani el Cibali dün "Mursi'nin artık gayrimeşru Cumhurbaşkanı" olduğunu söyledi.

Mısır Hakimler Kulübü de, "Hukuk devleti tehlikede" açıklaması yaptı. 

Mahkemenin bir üyesi de yerel basına "yargıçlar, hukuk ve anayasayı hiçe sayan devlet başkanını değiştirme haklarını kullanmaya hazırlanıyor" açıklamasında bulundu.

Başsavcıyı görevden alan Mursi, eski lider Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan gösteriler sırasında halka saldıranların yeniden yargılanmasını emretmişti. 

Tahrir Meydanı'nda geçen hafta toplanan binlerce kişi, siyasi reform ve protestocuların öldürülmesinden sorumlu güvenlik görevlilerinin yargılanması talebiyle gösteri yapmıştı.

Devrik rejim çetelerinin hükümet binalarına saldırdığını ve ülkeyi kaosa sürüklemek istediğini belirten Mursi, "Yolsuzluğa kesinlikle tolerans göstermeyeceğim, kimsenin ülke güvenliğine zarar vermesine izin vermeyeceğim." demişti. 

MURSİ'NİN YAYINLADIĞI KARARLAR:

1- Devrim sırasında eski rejimin yönetici ve siyasi kadroları tarafından gerçekleştirilmiş ya da gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiş öldürme ve yaralama olayları ile devrimcilere karşı girişilen terör suçları davalarının devrimi koruma kanunu çerçevesinde yeniden açılması ve incelenmesi.

2 - Cumhurbaşkanının 30 Haziran 2012'de göreve başlamasından itibaren gerçekleştirdiği kanun, beyanname ya da kanun hükmünde kararnameler anayasa onaylayıncaya ve halk meclisi seçilene kadar değişmez ve bağlayıcıdır. Aynı şekilde bu kanunlarla ilgili davalar söz konusu kanun ve kararnameler feshedilene kadar hiç bir yargı organı tarafından askıya alınamaz ya da iptal edilmemez.

3 - Başsavcı yargı üyeleri arasından Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllığına atanır. Söz konusu savcı hakim olarak atananların şartlarına tabii olup 40 yaşından küçük olmamalıdır. Bu hüküm şu anda baş savcılık pozisyonunu tutan kişi için geçerlidir.

4 - 30 Mart 2011'de Anayasa Meclisini oluşturan "Anayasa meclisi kurulduğu andan itibaren altı ay içerisinde anayasayı hazırlamalı" hükmü "Anayasa meclisi yeni anayasa taslağını kurulduğu andan itibaren sekiz ayı aşmayacak şekilde oluşturulmalıdır" hükmü ile değiştirilir.

5 - Hiç kimse Şuura Konseyi ve Kurucu Meclisi (Anayasa Komisyonu) feshedemez.

6 - Cumhurbaşkanı, ülke bütünlüğü ve barışının tehlikeye girmesi veya devlet birimlerinin çalışmasının engellenmesi durumunda, 25 Ocak Tahrir Devriminin amaçlarını korumak için gerekli önlemleri alır.

7 - Bu anayasal beyanname resmi gazetede basımından itibaren geçerlidir. Cumhuriyet Divanı tarafından 21 Kasım 2012 tarihinde yayınlanmıştır.