Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in iki yılı aşkın tutukluluğun ardından bu hafta içinde tahliye olma ihtimali güçlendi. Savcılığın, Mübarek ailesinin kamu kaynaklarını inşaat projelerinde yasadışı şekilde kullandığı suçlamasını geri çekmesinin ardından yolsuzluk davasının düştüğü ve yetkili ceza mahkemesinin Mübarek'in serbest bırakılmasına karar verdiği bildirildi. Buna gerekçe olarak, soruşturmanın dört kişiyi daha kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekliliği gösterildi. Hüsnü Mübarek'in avukatı Farid El Dib, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, savcının Mübarek hakkındaki iki yolsuzluk davasından birini düşürmesinin ardından, müvekkilinin 48 saat içerisinde serbest bırakılmasını beklediklerini kaydetti.


Ancak hakkındaki diğer yolsuzluk davası nedeniyle, Mübarek'in tutukluluk halinin devam edeceği ifade ediliyor. Avukat, “Önümüzde sadece basit bir idari işlem kaldı ki bunun da 48 saatten fazla zaman almaması gerekir. Bu hafta sonuna kadar tahliye edilmesi lazım” şeklinde konuştu. Mübarek, hakkında kamuya ait gazeteler aracılığıyla hediye aldığı suçlamasıyla açılan ikinci davadan da para cezası ödeyerek kurtulmuştı.


85 yaşındaki Hüsnü Mübarek, 2011'deki halk ayaklanması sırasında göstericilere ateş açılması emri verdiği suçlamasından hüküm giyerek müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu karar temyize götürülmüştü. Temyiz mahkemesi ise davanın yeniden görülmesi yönünde karar almıştı. Ancak bu davada Mübarek azami gözaltı süresini hâlihazırda doldurmuş bulunuyor. Mübarek iki yıldan bu yana gözaltı hapsinde tutuluyor.

Mısır'da çatışmalar yatışmıyor.


AB
 yaptırımları gözden geçirecek

Öte yandan şiddet olaylarının yatışmadığı Mısır'da, ordu ile İslamcılar arasında gerilim sürüyor. AB'ye üye ülkelerin Birlik nezdindeki büyükelçileri bugün biraraya gelerek, çarşamba günü yapılacağı açıklanan Dışişleri Bakanları özel oturumunun hazırlık çalışmalarını yaptı. Aralarında Almanya'nın da bulunduğu çok sayıda AB ülkesi geçtiğimiz günlerde Mısır'a yardımların gözden geçirilebileceği sinyali vermişti. Avrupa Birliği ile Mısır arasında, 2004 yılından bu yana ortaklık anlaşması bulunuyor.

Suudi Arabistan: Kaybı telafi ederiz

Bu arada cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesinin ardından Mısır'a yaptığı cömert malî yardımla dikkat çeken Suudi Arabistan, Batılı ülkelerin yardımları kesmesi durumunda kaybı telafi edeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, resmî haber ajansı SPA'ya verdiği demeçte, "Mısır'a yaptıkları yardımı kestiklerini açıklayanlara, ya da bununla tehdit edenlere söyleyeceğimiz şudur ki, Arap ve Müslüman ülkeler zengindir ve Mısır'a yardım konusunda tereddüt etmeyeceklerdir" dedi.Dpa, Rtr, DW, BÖ/BK