Mısır'da Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini genişletme planlarına karşı protestoların başlamasından bu yana ordu ilk kez devreye girerek diyalog çağrısında bulundu.

Yaptığı açıklamada anayasa taslağına ilişkin tarafların uzlaşması gerektiğini kaydeden ordu, bunun “ulusun ve bu ulusun insanlarının çıkarına“ olduğunu vurguladı.

Bunun da ancak diyalog yoluyla sağlanacağı belirtilen açıklamada, “karanlık bir tünelden geçen Mısır'ın felakete doğru sürüklendiği, ancak ordunun buna izin vermeyeceği“ ifadeleri kullanıldı.

Mısır'da protesto gösterileri devam ediyor

Mursi'nin diyalog çağrısı

Devlet Başkanı Muhammed Mursi de protesto gösterilerine şiddet olaylarının karışmasının ardından perşembe gecesi yaptığı konuşmada, muhalefet ve iktidar partilerinden bir araya gelmelerini istemişti.

Mursi, diyalog kurulması amacıyla da tarafları cumartesi günü Başkanlık Sarayı'nda yapılacak toplantıya davet etmişti. Ancak muhalefet liderleri Mursi'nin bu çağrısını geri çevirdi.

Başkanlık Sarayı'nda yapılan görüşmeye Mursi'yi destekleyen parti liderleri katıldı. Siyaset ve hukuk uzmanlarının da davet edildiği buluşmada yaşanan sorunlara çözüm arandığı belirtildi.

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi

Referandum tartışması

Laik ve liberal kesimlerin destek verdiği muhalefet partileri, İslamcıların ağırlıkta olduğu bir komisyon tarafından hazırlanan anayasa taslağının yeniden gözden geçirilmesini, Mursi'nin yetkilerini genişleten düzenlemelerin ve 15 Aralık'ta yapılması planlanan referandumun da iptalini istiyor.

Ancak Mısır'daki İslami eğilimli siyasi gruplar, anayasa referandumunun zamanında yapılmasının gerekli olduğunu belirterek ''anayasanın kabulünün'' devlet kurumlarının inşası ve ülkenin istikrarı için önemli bir adım olacağını savundu.  dpa/DW, HKS