Ajanslardan bazı gazeteciler Mursi destekçilerinin bulunduğu bölgedeki geçici morgun içinde, gazetecilerin 40 ceset gördüğünü aktardı.


Operasyon sırasında "çok sayıda ölüm" olduğunu belirtilirken, Müslüman Kardeşler 300 dolayında insanın öldüğünü bildiriyor. Can kaybı sayısı hala doğrulanamıyor. Resmi kaynaklar ise 7 kişinin öldüğünü açıkladı.


Müslüman Kardeşler'e yakın kaynaklar, güvenlik güçlerinin müdahalesini, 'katliam' olarak niteliyor.


Müslüman Kardeşler'in İngiltere sözcüsü Mona el-Kazzaz, yaptığı açıklamada, "uluslararası kamuoyunu devreye girip bu katliamı durdurmaya çağırıyorum. Hepimiz, bu katliamın olacağını biliyorduk ama uluslararası topluluk sessiz kaldı." dedi.

Nahda Meydanı boşaltıldı

Mısır devlet televizyonu, ölenler arasında 2 güvenlik görevlisinin bulunduğunu, 6 polisin de yaralandığını duyurdu. Televizyon protestocuların bulundukları alanlarda mermiler bulunduğunu bildirdi.

Yetkililer, Kahire Üniversitesi yakınındaki Nahda Meydanı'nın tamamen tahliye edildiğini, diğer protesto alanı Rabiatul Adeviyye Camii çevresinde ise müdahalenin sürdüğünü bildiriyor.

Twitter'da ne konuşuluyor?

"İçişleri Bakanlığı bazı Müslüman Kardeşler liderlerinin tutuklandığını ama henüz isim verilemeyeceğini açıkladı." – Al Arabiya televizyon kanalı @AlArabiya_Eng


"Bugün seyirci kalınan zulüm, yarın vicdanları taşınamayacak kadar ağırlaştıracaktır. Srebrenica'da öyle oldu, Adeviye'de öyle olacak." – Ali Rıza Çolak, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü @AliRizaColak


"Askeri darbe rejimi Adeviye'de internet ve televizyon sinyallerini engelliyor." – Müslüman Kardeşler @Ikhwanweb


"Protestocular Raba meydanının bir girişinde toplanıyor. Polis biber gazı kullanıyor, tekerler yakılıyor. Ortam çok, çok gergin." – Ruth Pollard, Sydney Morning Herald Orta Doğu muhabiri @rpollard


"Mısır'da hem Müslüman Kardeşler hem de ordu kötü olabilir ama bu 'her iki taraf da yanlış davranıyor' iddiasına son verilmeli. Doğru bir iddia ama taraflardan biri bir ordu!" - Taufiq Rahim, Siyasi analist @thegeopolitico

"Evet, Müslüman Kardeşler ve Mursi, lütfen kiliselerimizi yakın. Ne de olsa vatandaşları korkutan ve silah depolayan Hristiyanlar." - Amir Beshay, Kahire @Amir_G_Beshay

"elde ettiği demokratik seçim zaferini ellerinden alan zalimlere yapılan tepki ne zamandan beri PROTESTOCU diye tanımlanır oldu" – 'erguncefakar' isimli Twitter kullanıcısı
@erguncefakar

"taksim ve avediye meydanlarında halka yapılan zulüm aynı zihniyetin ürünü." – 'halukpekel' isimli Twitter kullanıcısı
@halukpekel


Kahire'deki operasyonları izleyen muhabirlerden Bethany Bell, güvenlik güçlerinin Nahda Meydanı çevresindeki bölgeyi taradığını ve yakınlardaki hayvanat bahçesine saklanmış olabilecek Müslüman Kardeşler üyelerini aradığını kaydediyor.


Operasyonlar sırasında büyük miktarda göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanıldığı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı operasyon sırasında gerçek mermi kullanılmadığını savundu.


Mursi'nin Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmasına tepkili kalabalıklar, son 6 haftadır Rabiatul Adeviyye Camii'nin dışında ve kentin batısında, Nahda Meydanı'nda kamp kurmuştu.

Çevredeki sokaklar polis birliklerinin ablukası altında; bölgeden silah sesleri gelmeye devam ediyor. Protesto alanlarından dumanlar yükseliyor.

Müslüman Kardeşler liderleri tutuklanıyor

İçişleri Bakanlığı protesto alanlarından ayrılmak isteyenlere güvenli çıkış yolu açılacağını ve bu insanların izlenmeyeceğini duyurdu. Bakanlık müdahale sırasında kan dökülmesini istemediklerini belirtti.

Özel bir Mısır televizyonu, operasyon sırasında Müslüman Kardeşler örgütünden çeşitli liderlerin tutuklandığını bildirdi.


İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdül Fettah Utman, CBC televizyonuna verdiği demeçte, "Müslüman Kardeşler'den bazı liderleri gözaltına aldık. Ama isimlerini açıklamak için henüz erken." dedi.

Devrik cumhurbaşkanına destek veren Müslüman Kardeşler televizyonu, halka, yaralıların hastanalere sevkedilebilmesi için oturma eylemi yapılan noktalara otomobiller gönderilmesi çağrısında bulundu.


Hoparlörlerden duyurular yayınlanırken helikopterlerin de bölge üzerinde daireler çizdiği gözleniyor.

Protestocular, büyük bir muhalefet gösterisinden sonra 3 Temmuz'da ordu tarafından iktidardan uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin göreve iadesini talep ediyor.


Mısır'da son protestoların başlangıcından bu yana, 250'yi aşkın insan öldü.