Le Figaro: Talabani’nin klinik ölümü gerçekleşti

Fransız Le Figaro gazetesi, Kürt siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani’nin tedavi gördüğü Berlin hastanesinde “klinik olarak öldüğünü” duyurdu.

12 Kasım 1933′te Irak’da doğan Celal Talabani, eğitim hayatına Koya’da başladı. Liseyi Erbil ve Kerkük’de okumasının ardından 1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üye oldu.Kürdistan Demokratik Partisi’nin öğrenci birliğine giren Talabani, 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı. Siyasi olarak aktif bir posizyonda bulunduğundan başladığı hukuk eğitimine devam edemedi. 1953 yılında okula geri dönen Talabani aynı zamanda Kürdistan Öğrenci Birliği’nde Genel Sekreter olarak görev aldı. Bu süre içinde “Khabat” ve “Kürdistan” adlı iki yayında editörlük yaptı.

KYB – KDP Mücadelesi
Barzani ile uzun süre mücadele eden Talabani kendisini destekleyenler ile 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni kurdu. Talabani, KYB’nin sosyalist bir parti olacağını ve KDP’nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi. KYB’nin kuruluşundan bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı kampanya başlattı. 1988 yılında Saddam yönetimindeki Irak hükümetinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullanmasıyla KYB ağır bir darbe aldı. O sırada Barzani’yi destekleyen Türkiye’ye karşı, Talabani, İran tarafından desteklendi. Daha sonra Kuzey Irak’ı terk eden Talabani İran’a sığındı. Talabani-Barzani, yani KYB-KDP mücadelesi, Kuzey Irak’taki Kürt siyasi hayatının son 30 yılına damgasını vurmuştur. Turgut Özal döneminde Türkiye’den kırmızı pasaport alan Talabani, 11 yıl kullandıktan sonra Türk pasaportunu 2003 yılında teslim etti.

Körfez Savaşı Sonrası
Saddam Hüseyin’in devrilmesi, Talabani’nin siyasi kariyerinde yeni bir dönem açtı. Talabani’nin siyasi hayatı, 1991 Körfez Savaşı’ndan ve kuzeydeki Kürtlerin Irak hükümetine karşı ayaklanmasından sonra yeni bir döneme girdi. Batı ittifakının uçuşa kapalı bölge ilan etmesi KDP ile kısa süren bir balayı döneminin başlamasına yol açtı. Kuzey Irak’ta seçimler yapıldı ve 1992 yılında KYB-KDP ortak yönetimi kuruldu. İki parti arasındaki gerilim, 1994 yılında silahlı çatışmalara ve iç savaşa neden oldu. ABD ve kısmen İngiltere’nin çabalarıyla, iki parti heyetleri arasında yapılan çok sayıda toplantının ardından, Talabani ve KDP lideri Mesut Barzani 1998 yılında Washington’da bir barış anlaşması imzaladı.

Anlaşma, 4 Ekim 2002′de iki partiden milletvekillerinin katılımıyla bölgesel parlamentonun toplanması sonucu bir kez daha pekişti. Parlamentonun bu oturumunda, Talabani Kürtler arasındaki çatışmaların yasaklanmasını öngören bir yasanın çıkarılmasını önerdi. ABD önderliğindeki güçlerin Irak’ı işgale başladığı 2003 yılının Mart ayı öncesinde, iki parti aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana iterek Talabani-Barzani liderliğini oluşturdu. Her iki lider de daha sonra Irak Yönetim Konseyi’ne atandı. Hem Talabani hem de Barzani, birleşik bir Irak içinde sadece özerklik talep edeceklerini belirtti. Irak savaşı her ikisine de kazanç sağladı. Sözcü