Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’da Suriye’deki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Lavrov, Washington, Paris ve Londra yönetimlerinin elinde gerçekten de kimyasal silah kullanıldığına dair hiçbir delil yokken Suriye etrafında histerinin arttığını söyledi.


Beşar Esad hükümeti için kimyasal silahla böylesi bir saldırıyı organize etmesini gerektirecek mantıki neden olmadığını söyleyen Lavrov, Suriye’de siyasi çözüm dışında bir alternatifin olmadığını belirti.


Lavrov, örnek olarak başarısız olarak tanımladığı Libya’yı gösterdi. “O müdahale insanların yaşamını iyileştirmedi ve istikrar yaratmadı.”


Suriye’ye yönelik askeri müdahaleyi destekleyip desteklemeyeceklerini sorulması üzerine Lavrov, “Bu sadece gerçek dışı değil, aynı zamanda spekülatiftir” dedi. Bununla Lavrov, Şam’daki kimyasal silah iddialarını araştıran BM araştırmacılarına dikkat çekti. BM ekibi Şam’da, kimin tarafından kullanıldığı değil, gerçekten de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı ile görevlidir.    


Lavrov, Suriye’ye askeri müdahale çağrıları için ise “BM kararı olmadan askeri müdahale uluslararası hukukun ağır ihlali olur” dedi.  Suriye'ye yapılacak müdahaleye ülkesinin karşılık vermeyeceğini de belirten Lavrov, "Rusya, Suriye'ye yapılacak müdahale yüzünden kimse ile savaşa girmeyecek" diye belirtti.