Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kwangmyongsong-3 tipi uyduyu bugün başarıyla fırlattıklarını açıkladı. Uydunun bu sabah yerel saatle 09.51'de Pyongan Bukdo eyaletinin Cholsan kasabasındaki Sohae Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı belirtildi. Uydunun öngörülen yörüngeye oturduğu da ifade edildi. Roketin bir parçasının fırlatma planında olduğu gibi Filipinler açıklarında düştüğü bildirildi.

GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

Washington yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, "Fırlatmayı fark ettik ve durumu gözlemliyoruz. Gerekli açıklamayı daha sonra yapacağız" dedi. ABD'li yetkili, füze fırlatma eylemi ile Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli balistik füze geliştirme hedefine bir adım daha yaklaştığına vurgu yaptı. Yetkili, ABD'nin roketi izlemek için 4 savaş gemisini bölgeye gönderdiğini ve mümkün olduğu takdirde füzeyi imha etmeye çalışacaklarını aktardı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, kabinesindeki bakanları acil toplantıya çağırdı. Japonya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedi. Bağımsız kaynaklar uydunun yörüngeye yerleştirildiğini henüz doğrulamadı.

İŞTE İLK TEPKİLER

Güney Kore: "Kuzey Kore'yi şiddetli bir şekilde kınıyoruz, Kuzey Kore yönetimi BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırı hareket etmiştir."

Güney Koreli uzmanlar: "Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği füze fırlatma eylemi Güney Kore'de bu ay yapılacak olan seçimlerin sonuçlarına büyük etki yapacaktır."

Japonya: "Kuzey Kore'ye karşı yaptırımları görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi acil bir şekilde toplanmalı."

Çin medyası: "BM Güvenlik Konseyi bugün konu ile ilgili ilk acil toplantıyı gerçekleştirecek"

ABD medyası: "Kuzey Kore uluslararası kamuoyunun baskısını görmezden gelerek uzun menzilli roket fırlattı."

FIRLATMA, GÜNEY KORE VE JAPONYA'DAKİ GENEL SEÇİMLERE DENK GELDİ

Kuzey Kore'nin bütün dünyayı karşısına alarak gerçekleştirdiği fırlatma işlemi, Güney Kore ve Japonya'da yapılacak genel seçimlerle aynı zaman denk geldi.

Kuzey Kore Uzay Kurumu, 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Unha-3 taşıyıcı roketiyle 10-22 Aralık tarihleri arasında fırlatılması beklenen uydunun, taşıyıcı roketin motorunda meydana gelen teknik arızalar nedeniyle 29 Aralık gününe ertelendiğini duyurmuştu. Gözlemciler, Pyongyang'ın uzaya uydu göndereceği açıklamasını, kıtalar arası füze denemelerine bir kılıf olarak değerlendiriliyor. Özellikle Japonya ve ABD, Kuzey Kore'nin uydu fırlatma hamlesini yakından ve endişeyle takip ediyor.

Pyongyang yönetimi, daha önce, fırlatma sırasında uluslararası kurallara uyacaklarını açıklamıştı. Kuzey Kore, uzun menzilli Kwangmyongsong-3'ü ülkenin kurucusu Kim Il Sung'un 100. doğum yıl dönümü için 13 Nisan'da fırlatmış ancak fırlatılıştan kısa süre sonra denize düşmüştü.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, ülkesinin, Kuzey Kore'nin uydu fırlatma çalışmalarıyla ilgili tavrının değişmediği söylemişti. Hong, ilgili tüm tarafların Kore Yarımadası'ndaki barış ve istikrarı korumak için ortak çaba harcamasını istediğini ifade etmişti. Çin, siyasi müttefiki konumundaki Kuzey Kore'nin uzaydan barışçı amaçla faydalanma hakkına sahip olduğu ancak bu faaliyetlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uyması gerektiğini açıklamıştı.