Kuzey Kore'nin bu çağrısı, Çin ile ekonomik ilişkileri geliştirmekten sorumlu üst düzey yetkili Çang Sung-taek'in idamının ardından geldi.

Aynı zamanda Kuzey Kore liderinin eniştesi olan Çang'ın idam edilmesi uluslararası toplumda, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrar konusunda kaygı yaratmıştı.

Kuzey Kore, Çin'in kuzeydoğusundaki Şenyang ve Dandong kentlerindeki Kuzey Korelileri geri çağırmıştı.

Güney Koreli Yonhap haber ajansına bilgi veren kaynaklar, Pyongyang'ın Çin'deki tüm görevlilerini adım adım ülkeye geri çağırmayı planladığını söyledi.

Kim Jong-un üzerinde büyük etki sahibi olduğu belirtilen Çang'ın ekonomik reformlardan yana olduğu ifade ediliyordu.

Çin tipi ekonomik reform tartışması

Görevlilerin Çin'den geri çağrılmasının arkasında da, Çin tipi ekonomik reformlara karşı duyulan direncin yer aldığı yolunda spekülasyonlar yapılıyor.

Ülkenin ikinci adamı olarak görülen Çang'ın ve en yakın iki yardımcısının idam edilmesinin ardından başka idamların da gerçekleşmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve eniştesi arasındaki hesaplaşmanın, Kim’in iki yıllık iktidarındaki en büyük siyasi karışıklık olduğu görüşünde.

Bazı gözlemciler, Kim Jong-il'in kız kardeşi ile evli olan Çang'ı, perde arkasındaki asıl lider olarak görüyordu.

Kuzey Kore'de iktidarda olan Komünist Partisi'nin basamaklarını 1970'lerde tırmanan Çang, 1992'de Merkez Komitesi'ne seçildi.

Geçmişte de temizlik harekâtlarında hedef alınan Çang, Kim ailesindeki konumuna rağmen 2004'te gözden ırak durmaya başladı.

Bazı Güney Koreli kaynaklar o dönem Çang'ın ev hapsine alındığına ve 'eğitime tabi tutulmak' üzere gönderildiğine dair haberler yayımlamıştı.