Toplantıdan sonra KDP'nin resmi internet sitesinden yayımlanan bildiride, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi'nin (Komel) hazırladığı "başkanlık yasa tasarısı"nın 23 Haziran'da parlamentoda oylamaya sunulduğu hatırlatıldı.

Söz konusu girişim için "darbe" benzetmesi yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kürdistan bölgesi çok ciddi güvenlik ve ekonomik krizler içerisindeyken, iç çatışmadan kaçmış sığınmacı yüküyle uğraşırken, bu çok hassas süreçte bazı bilinen kesimler, Kürdistan Parlamentosu'nda KDP'ye darbe girişiminde bulundu. Bize göre bu girişim, Kürt halkının birlik ve beraberliğini hedef aldı. Bu tek taraflı alınmış bir karar olup, Kürdistan başkanının şahsiyetini zedelemeye yönelik bir adımdır. Bu yüzden tüm gücümüzle bu tavrın karşısında olacağımızı belirtip yapılan yanlışlıktan en kısa zaman içerisinde geri dönülmesini istiyoruz."

Başkanlık krizinin çözümü için halen fırsatın kaçmadığı vurgulanan açıklamada, "Şu ana kadar siyasi parti ve şahıslar tarafından sunulan çözüm projeleri tekrar gözden geçirilebilir. Bu yüzden KDP, yanlışların düzeltilmesi ve krizlerin çözülmesi için diyaloga açık olduğunu belirtiyor" denildi.

Parlamento Başkanı’na eleştiri

KDP’nin açıklamasında, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed’in tutumu eleştirilerek, “Parlamento toplantısında bazı kişiler, halkımızın kendi evinde, birlik ve tek ses olmasına karşı çıktı. Parlamento Başkanı ise meşruiyetini kaybetti” denildi.

Birlik ve beraberlik için “geç kalınmadığı” vurgusu yapılan açıklamada, daha sonra şu ifadeler yer aldı: “Çözüm için çok geç değildir. Birlik ve beraberlik temelinde tarafların birarada olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle parti olarak diyaloga açık olduğumuzu belirtiyoruz.”
19 Ağustos son gün

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin görevi 19 Ağustos 2015’te sona eriyor. Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi (Goran), başkanlık seçiminin parlamento tarafından seçilmesini istiyor. KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, başkanlık sorununun çözümüne ilişkin bir proje hazırlamıştı. Projede, Mesud Barzani’nin 2 yıl daha, yani Kürdistan Parlamentosu’nun dönem sonuna kadar görevine devam etmesi öngörülüyor.

 

KDP’ye bu iki yıllık sürenin “geçici” bir dönem olarak kabul edilmesi şartını koşan projenin ikinci bölümünde ise, “Peşmerge Güçleri’nin tümünün bakanlık bünyesi altında alınması, ekonomi, petrol ve Bağdat’la ilişkiler dosyalarını takip edecek bir Başkanlık Konseyi oluşturulması” önerisi yer alıyor.

Parlamento Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 23 Haziran’da 7 blokun katılımıyla gerçekleştirilen oturumun yasal ve meşru bir toplantı olduğu, Başkanlık Kanunu’na ilişkin 4 yasa tasarısının görüşüldüğü belirtildi.

 

KDP’nin son günlerde “Kürdistan Parlamentosu’na ve Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed’in şahsına yönelik başlattığı saldırıların yasadışı bir refleks olduğu” ifade edilen açıklamada, “Kürdistan Parlamentosu, 2005 yılında alınan 1 nolu karara göre Kürdistan Bölgesi’nin sorunlarının çözüleceği tek adrestir” denildi.

 

Kürdistan Parlamentosu Basın Danışmanı Mecid Salih’in imzasını taşıyan açıklamada, “KDP dahil hiçbir siyasi parti parlamentonun içişlerine karışamaz. Hiç bir taraf Kürdistan halkından meşruiyetini alan parlamentonun meşruiyetini ve kararlarını tartışma konusu yapamaz” ifadelerine yer verildi. (Rudaw)