Black Lives Matter Hareketi bu bildiride, ABD Başkanı Biden’e ve ABD Hükümeti’ne, Küba’daki bu ambargolarını derhal sonlandırmaları çağrısında bulundu.

Ganime GÜLMEZ

Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar

1962’den beri Küba’ya karşı süren ABD ambargosu derhal sona erdirilsin!

Bu ambargo apaçık bir insan hakları ihlalidir!

Black Lives Matter Hareketi olarak, ABD Hükümeti’nin Kübalılar’a yönelik bu insanlık dışı muamelesini kınıyor ve ABD'yi Küba’daki ekonomik ambargoyu derhal kaldırmaya çağırıyoruz. Küba’daki mevcut krizin ana nedeni; hem ekonomik hem de politik olarak bu ülkeyi sürekli istikrarsız bir zeminde tutmak ve Kübalılar’ın kendi hükümetlerini dahi özgür iradeleriyle seçme haklarını baltalamaktır. Bu sebeplerle uygulanan, bu zalim ve insanlık dışı politika, Küba'daki mevcut krizin ana nedenidir. 1962'den bu yana, ABD Küba Halkı’nın en zaruri ihtiyaçları olan gıda, ilaç ve diğer malların tedarikini keserek; Küba Halkın’a acı ve ıstıraptan ibaret bir hayat dayatmaktadır. Bu dayatmanın küçücük bir ada ülkesi olan Küba’ya maliyeti 130 milyar dolardır.

Bu para olmadan, Küba gibi küçük bir ada ülkesinin, kendi Covid-19 aşılarını geliştirmesi için gerekli tıbbi ekipmanları ve gıda üretim ekipmanlarını satın alması dahi daha da zorlaşmıştır. Ve bu ülke tarihte öyle bir ülke olmuştur ki, iyi bir tıbbi teçhizata sahip olması durumunda, bir çok felaketle başa çıkmak üzere, dünyanın her yerine doktor ve hemşire gönderebilmiştir. Bütün bunlara rağmen sürekli mahkum edilmek istendiği statü, bu günkü statüdür.

Küba Halkı, kendi egemenliği altındaki bir ülkeye kavuşma ve kendi kaderini tayin etme talebini sürdürdüğü içindir ki; ABD hükümeti tarafından sürekli cezalandırılmaktadır. Birleşik Devletler liderleri, on yıllardır bu devrimi ezmeye çalışıyorlar. ABD hükümeti uluslararası dostluk, saygı ve iyi niyet yerine, Küba'nın dört milyon siyah ve kahverengi (PoC) dahil olmak üzere on bir milyon insanına sadece acı çektirmiştir, çektirmektedir.

Küba tarihsel olarak daima Afrika kökenli ezilen halklarla dayanışma içerisinde olmuştur. Assata Shakur gibi siyah devrimcilere sığınma hakkı vermek ve onları korumaktan tutun da; Angola, Mozambik, Gine Bissau ve Güney Afrika'daki siyahların bağımsızlık mücadelelerine dek tüm Afrika kökenli ezilen halklarla dayanışma içerisinde olmuştur.

Şimdi, Barack Obama’nın 2016’da belirttiği şeyi ABD Başkanı Biden'den talep ediyoruz: Ondan, ambargoyu derhal sona erdirmesini bekliyoruz.

Bu ambargo apaçık bir insan hakları ihlalidir ve sonlandırılmalıdır.