Birkaç Orta ve Doğu Avrupa ülkesiyle beraber yapılan güney akımının bitirilmesi yönündeki hızlandırıcı aktiviteleri kapsayan yatırım anlaşmaları Gazprom’un kısa süre içerisinde inşaata başlamasına imkan sağladı. Türkiye’nin Aralık 2011’de, Rusya ile boru hattının Karadeniz’deki Türk sularından geçişine izin veren anlaşmayı imzalamasından sonra, Rusya şu iki ana siyasi hedefe yakınlaşmış görünüyor: gelecekteki Rus gazının Avrupa’ya iletiminde Ukrayna’yı atlamak ve Türkiye üzerinden Hazar doğalgazı taşımak için tasarlanmış Nabucco projesinin önüne geçmek.

Kasım 2011’de Baltık denizinden Almanya’ya direk gaz ulaştırılmasını içeren Rusya Kuzey Akımı boru hattının işletmesini almadan önce, Rusya dağıtımın % 80’ini Avrupa’ya Ukrayna yoluyla, geri kalanını da Belarus yoluyla taşıyordu. 2011’de Rusya’nın Avrupa’ya, Türkiye’yi de içeren, gaz ihracatı toplam 140 milyar metreküptü. Kuzey Akımı, Güney Akımı ve Mavi Akım Boru hattı toplam maksimum kapasitesi bu ihracat rakamıyla nerede ise aynı kapasiteye sahip olacak, fakat Rusya’nın ihracat güzergahını tamamen değiştirecek. Yalnız Avrupa Birliği müşterileri için, güzergahların çeşitlendirilmesi kaynakların çeşitlendirilmesi anlamına gelmiyor. Buna ek olarak, Ukrayna’nın uluslararası transit gaz kordidorlarından dışlanması, Ukrayna’yı Rusya tarafından siyasi baskı ve enerji şantajı konusunda daha da savunmasız hale getirecektir.

Güney Akımı projesinin Gazprom% 50’sine, İtalya’nın ENI şirketi % 20’sine, Almanya’nın Wintershall ve Electricite de Fransa(EDF)’nın her birisi de % 15’ine sahip durumda. Dolayısıyla, Rus enerji devi Güney Akımı güzergahı boyunca her devletle ayrı ikili anlaşma yürütme konusunda liderliği üstlenmiştir. Gazprom projenin tamamını kontrol altında tutma girişimini korurken, bu süreç Brüksel’de endişeleri arttırmıştır. AB Enerji Komisyon üyesi Guenter Oettinger tarafından 29 Ekim’de Brüksel’de Güney akımı projesi çerçevesinde oluşturulan toplantıya Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Slovenya, Avusturya ve Romanya’dan temsilciler katılmıştır. Toplantıda Güney Akımı boru hattının geçeceği ülkelerin Avrupa Komisyonu’nun koordine çabaları konusunda anlaşma zemini üzerinde durulmuştur. AB, yapılacak muhtemel ikili ilişkiler esasında AB üye devletler tarafından muhtemelen imzalanacak anlaşmaların, AB Mevzuatına uygun yapılmasını istiyor.

Moskova AB’nin Mart 2013’te çıkaracağı Üçüncü Enerji Paketi’nin uygulkanmasından önce boru hattının inşaatına başlama konusunda acele içerisinde. Yeni düzenlemeler Rusya gibi, üçüncü ülkeler tarafından inşa edilmiş boru hatlarını, diğer AB sağlayıcılarının da kullanabilmesini içerecek. Ayrıca, Güney Akımı’na açıkça karşı durmamakla birlikte, AB’nin önceliği Hazar denizinden Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya taşınacak Nabucco doğalgaz boru hattı üzerinde. Avrupa Komisyonu’ndan sızan raporlara göre, Bulgaristan’ın AB destekli, Avrupa’ya gaz temininde çeşitliliği sağlayan Nabucco projesinin geliştirilmesine yönelik hedeflerine uyması istenmekle birlikte, Bulgaristan resmi olarak güney akımını kabul eden ikinci devlet olacaktır.