IRAK HALKI BİZİM KARDEŞİMİZDİR


Kılıçdaroğlu, "İnsanı, tarihi, kültürü, konumu ve kaynaklarıyla Irak, bölgemizin stratejik ülkelerindendir. Arap ve Müslüman dünyasında nazım bir yere sahip olan Irak tarihi boyunca, uygarlıklara önemli katkılar yapmış, bugün de geleceği parlak, bölge istikrarı ve refahı bakımından etkin rol oynayan bir ülkedir. Irak halkı bizim kardeşimiz ve dostumuzdur. CHP, Irak'ın kuzeyini, güneyini, doğusunu, batısını yani tamamını kucaklamaktadır. Irak'ta din ve etnik kimlik ayrımı yapmaksızın, Arap, Kürt, Türkmen olsun veya Şii, Sünni veya Hristiyan olsun, CHP Irak halkının zenginlik ve yaratıcılığının kaynağı olan bu çeşitliliğe saygı duymakta ve bütün bu unsurlarla, eşit ilişki olma ilkesini benimsemektedir " dedi.


TÜRKMENLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN ATILAN ADIMLARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Kılıçdaroğlu, "Bölgemizde yaşanan sıcak gelişmeler ise Türkiye ve Irak için hayati önem taşımaktadır. Bugün Irak Türkmenleri sadece Irak toplumunun ana katmanlarından biri değildir. Irak Türkmenleri, Türkiye ve Irak arasında bir kardeşlik köprüsü oluşturmaktadırlar. Bu kardeşlik köprüsünün zarar görmemesi ve Irak Türkmenlerinin güvenliklerinin sağlanarak Irak'ın eşit vatandaşları olarak toplumdaki yerlerini almaları, dostluğumuz pekişmesine önemli katkılarda bulunacaktır. Bu bağlamda son dönemde şiddet eylemlerine maruz kalan Türkmenler için Irak hükümeti tarafından alınan güvenlik önlemlerini ve atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Sosyal dokusu itibariyle Irak'ın bütünün bir yansıması olarak Kerkük'ün geleceğine Irak halkının ortak karar vermesinin doğru olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

CHP, SUYUN SİLAH VEYA BİR ARAÇ OLARAK KULLANILMASININ KARŞISINDADIR


Kılıçdaroğlu, "Dicle ve Fırat nehirleri coğrafyamızın bize sunduğu nimetlerin başında gelmektedir. Bu sular asırlardır Mezepotamya halklarına barış ve kardeşlik taşımaktadır. CHP, suyun silah ya da bir araç olarak kullanılmasının karşısındadır. Biz Dicle ve Fırat nehirlerinin en verimli şekilde kullanılmasından yanayız. Bu nehirlerden ne kadar çok insan yararlanırsa, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler de güçlü olacaktır. Bütün kalbimle inanıyorum ki Türkiye ve Irak suyun kullanımı konusunda, ortaya çıkan sorunları, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözebilecek, tarihsel bağlara ve potansiyele sahip iki kardeş ülkedir." dedi

ERBİL'DE YAPILMASI PLANLANAN ULUSAL KÜRT KONGRESİ


Kılıçdaroğlu , "Küreselleşmenin ve hızla değişen bölgesel dinamiklerin bir sonucu olarak bölge ülkelerinde yaşayan Kürtler arasında işbirliği, dayanışma ve etkileşim doğal olarak artmıştır. Yakın tarihte Erbil'de yapılması planlanan Ulusal Kürt Kongresi bölgemizi çok yakından ilgilendiren bir olaydır. Bugünden ifade etmek isterim ki Ulusal Kürt Kongresi tarafından alınacak kararların, Kürtlerin yaşadıkları ülkelerin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlükleriyle anayasal düzenine aykırı unsurlar içermemesi, barış, birlik, dayanışma ve adaletten yana olması büyük önem taşımaktadır. CHP, Kürtlerin bulundukları ülkelerde hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın, eşit ve saygın vatandaşlar olarak yaşamalarını istemektedir. Bu yaklaşımın doğal bir sonucu olarak geçmişten bu yana Türkiye'de Kürt yurttaşlarımızın haklarının tanınması ve sorunlarının çözümü için çok sayıda öneride bulunmakta, kanun teklifleri vermekte ve hükümetlerin toplumsal uzlaşmanın yollarını aramaya çağırmaktadır." diye konuştu.


SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ TÜRKİYE VE IRAK'I OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

Kılıçdaroğlu, "Suriye'deki iç savaş ortamından beslenen ve artan terör tehdidi, Türkiye gibi Irak'ı da olumsuz etkilemektedir. Bu durumdan ciddi kaygı duyuyoruz. Ülkelerimize sığınan Suriyeliler ortak başka bir meselemizdir. Suriye'deki savaşın bölgeye yayılması bizi ayrıca endişendirmektedir. Bu konuda bölge devletlerinin, yapıcı, yatıştırıcı ve uzlaştırıcı bir politika izlemeleri gerektiğine inanıyoruz. CHP, Suriye'ye dış müdahale yapılmasına karşıdır. CHP olarak biz şiddetin sona ermesi ve Suriyelilerin kendi geleceklerini birlikte belirleyebilecekleri bir siyasi sürecin oluşturulmasını istiyoruz" dedi.