Ukrayna'da günlerdir sokağa çıkan milliyetçi ve liberal gruplar, geçen hafta yıkamadıkları Lenin heykelini bu sefer çığlık çığlığa yıktılar.

Kiev'da daha önce Lenin heykelini yıkmaya çalışan ancak polis tarafından engellenen gruplar, bugün heykeli devirerek ellerindeki balyozlarla parçaladılar. Lenin heykelini parçalarken "Ukrayna'ya şan olsun" sloganları atıldı.

Sky News'a konuşan muhalefet liderlerinden Andrey Şevçenko, olayın önceden planlanmadığını, göstericilerin "kendi kendilerine" yaptığını söyledi.

Kiev'deki Lenin heykeli, 2. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra, 1946 yılında yapılmıştı.

Ukrayna'da Rusya yanlısı iktidarın AB ile ortaklık anlaşmasını askıya alması sonrası başlayan protesto gösterileri 18'inci gününü doldururken ülkede gerginlik giderek tırmanıyor.


Başkent Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nı adeta kurtarılmış bölgeye dönüştüren muhalif grupların, hükümet binalarının bulunduğu bölgeyi abluka altına almasının ardından güvenlik güçleri yeniden hareket geçti.


Hapisteki eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun Anavatan Partisi, hükümetin 48 saat içinde istifa etmemesi halinde Devlet Başbakanı Vikktor Yanukoviç'in rezidansını da abluka altına alma tehdidi savurdu. Anavatan Partisi'nden  yapılan açıklamada, "Yanukoviç, sana 48 saat süre tanıyoruz. Eğer İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko tutuklanmaz ve siyasi mahkumlar serbest bırakılmazsa, rezidansına geleceğiz" denildi.


'Milyon Yürüyüşü'  adlı verilen eylem için, 2004 yılındaki 'turuncu devrim'e katılanlardan çok daha fazla sayıda kişi Kiev'in merkezinde toplandı. Ukrayna, AB ve muhalif partilerin bayraklarını taşıyan gruplar, Yanukoviç iktidarını istifaya davet ediyor.

 

LENİN HEYKELİ YIKILDI

Bu arada Kiev'in merkezinde, Sovyet lider Lenin'in heykeli aşırı milliyetçiler tarafından yıkıldı. Ülkedeki ırkçı saldırıların da birçoğundan sorumlu tutulan, son seçimlerde milliyetçilerin ağırlıklı olduğu Batı kentlerinde zafer kazanarak parlamentoya giren  Svoboda (Özgürlük) Partisi'nin yandaşlarının başını çektiği grup, çığlıklar eşliğinde Lenin'in heykelini yerle bir etti.