Dünya çapında şiddete dikkat çekmek isteyen 1 milyar kadın bugün dans edecek. 14 Şubat Sevgililer Günü , bu yıl tüketim propagandasının dışına çıkarak ayrı bir anlam kazanacak. Dünya çapında düzenlenen "One Billion Rising" adlı organizasyonla, tüm dünya kadınları "Kadına Şiddete Hayır!" demek için bugün dans edecek.

V-Day hareketinin öncüsü Amerikalı kadın aktivist Eve Ensler'in başlattığı "One Billion Rising" (1 Milyar Yükselen) adlı hareket kapsamında, 14 Şubat'ta tüm dünya ile birlikte Türkiye'deki kadınlar da dans ederek kadına karşı şiddeti protesto edecekler.

"Sen de 1 Ol" adı altında gerçekleşecek organizasyon kapsamında, Dünyanin yüzlerce kentinde ve Türkiye'de 20 şehirde toplam 33 ayrı noktada dans eylemi yapılacak. Etkinliğin İstanbul ayağında, kadınlar geniş bir organizasyonla bir araya gelerek, dayağa, tecavüze, tacize, sünnete, töreye, ölüm cezasına "dur" diyecek.

Kampanya çağrı açıklamasında, "Kadın çalışması yürüten tüm kurumları, kadın örgütlerini, konuya duyarlı tüm kadın arkadaşları 14 Şubat'ın tüketimi pompalayan, sevgiyi hediyeye ve kutlamaya indirgeyen anlamını yok edeceğimiz, kadına yönelik şiddete 'hayır' diyeceğimiz bu günde beraber olmaya çağırıyoruz" denildi.

Organizasyonun İstanbul'daki ana ayağını, Kadıköy'deki etkinlikler oluşturacak. One Billion Rising İstanbul Platformu tarafından düzenlenen etkinlikler, saat 14.00'te Haydarpaşa Garı'nda başlayacak. 19.00'da Kadıköy İskelesi'nde bazı müzik gruplarının da desteği ile kadınlar dans etmeye devam edecek. Kadınlar, saat 20.30'da sloganlar ve müzik eşliğinde dans ederek Caferağa Spor Salonu'na yürüyecek. Burada birçok ünlü kadının sahne alarak mesajlarını iletmesi planlanırken, sivil toplum kuruluşları mesajlarını verecek ve birçok dans okulunun da katılımı ile gece boyunca yüzlerce kadın dans edecek. İstanbul'daki etkinliklerin saat ve yerleri şöyle: Sarıyer İstinyePark Meydan- 12.00Beşiktaş Barbaros Meydanı- 13.00Kadıköy Haydarpaşa- 14.00Taksim Meydanı- 18.00Kadıköy İskele- 19.00Kadıköy Caferağa Spor Salonu- 20.30

AYAĞA KALKMA MESAJI:

"Her yıl ülkemizde ve dünyada binlerce kadın öldürülüyor, tecavüze uğruyor, taciz ediliyor, dövülüyor... Kadın cinayetlerinin %70’i ise kadınların en yakınları; eşi, abisi, babası, sevgilisi tarafından gerçekleştiriliyor.

Her 3 kadindan biri siddet, 5 kadindan biri tecavüz ya da tecavüz girişimi kurbanı. Dünyada her yıl 3 milyondan fazla kadın sünnet ediliyor.

Kadınların da erkekler gibi güven içinde, korkmadan, ürkmeden, acı çekmeden, insanca yaşamaya hakkı var...

Acı çekmek, tacize uğramak, öldürülmek kadınların kaderi olmamalı, bundan sonra da olmasın...

Farkındalık yaratmak, değişim sağlayabilmek
Dünya kadınlarıyla elele dünyayı ve Türkiye’yi değiştirmek şiddeti ortadan kaldırmak için...

Bütün dünyadaki kız kardeşlerimizle, insanca yaşam için var olan, sesini yükseltmek isteyen herkesle birlikte, “sesimizi duyun” diyor hep birlikte dans ediyoruz..."