Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ABD Kongresi'nin CIA raporunda yer alan işkencelerin incelenmesini istedi. BMGK ise Kuzey Kore'de işlenen insan hakları ihlallerini Aralık ayı gündemine aldı.

Ülkesindeki insan hakları ihlallerinin BMGK'ya getirilmesi uzun zamandır düşünülen Kuzey Kore, BMGK'ya başvurarak ABD Kongresi'nin CIA'nın işkencelerini içeren raporunu gündeme almasını istedi. BM Genel Kurulu'nda geçen ay yapılan oylamada, Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerinin BMGK'da görüşülmesi oradan da Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi isteğine ilişkin tasarı kabul edilmişti.

Bu tasarının ardından konunun BMGK gündemine alınması tartışılırken Kuzey Kore sürpriz bir hamleyle BMGK Başkanlığı'na mektup yazarak, ABD Kongresi'nin raporunda tespit edilen CIA işkencelerinin incelenmesini talep etti. Kuzey Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, mektubunda Kuzey Kore'de insan hakları ihlalleri yaşandığına dair iddiaların asılsız olduğunu ve politik amaçlarla uydurulduğunu savundu.

Uydurma iddiaların bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit etmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını öne süren Ja, ABD'de açıklanan CIA'nın "vahşi işkence" yöntemlerini içeren suçların insan hakları ihlali olduğunu ve BMGK tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti. BMGK üyeleri ise kapalı toplantıda Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerinin Aralık ayı gündemine alınması talebini üçte iki çoğunlukla kabul etti. Toplantının 22 ya da 23 Aralık'ta gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Toplantıda Kuzey Kore'deki suçların UCM'ye sevk edilmesinin gündeme gelmesi durumunda veto yetkisi bulunan Çin'in tavrının belirleyici olacağı kaydediliyor.