Assange'a siyasi sığınma hakkı tanıdığı günden bu yana Ekvator hükümetiyle arasındaki ilişkilerin 'mayhoş' olduğu belirtilen Büyükelçi Alban'ın yerine atanacak olan yeni büyükelçinin, yaklaşık bir yıldır süren drama son vereceği iddia ediliyor.

Başkent Quito'daki bazı yetkililer, yeni büyükelçinin atanması için gerekli talep yapıldı ve ilgili makamlara gönderildiğini doğruluyor.

Ekvator hükümetinin, Assange'ın elçilikten 'barışçıl' bir şekilde ayrılması konusundaki çabalarda bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle zorlandığını ve bu durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirtiliyor.

Ekvator Büyükelçisi Alban ile İngiltere'nin Latin Amerika'dan sorumlu Dışişleri Bakanı Hugo Swire'ın geçtiğimiz Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı binasında biraraya geldikleri ve bu görüşme sırasında Büyükelçi Alban'ın Bakan Swire'a ''Ayakkabının içindeki taş konusunda ne yapacaksınız?" şeklinde bir soru yönelttiği, Bakan Swire'ın ise bu soruya, ''Benim ayakkabım, benim taşım değil'' şeklinde cevap verdiği gelen ahberler arasında.

Görüşme sırasında Büyükelçi Alban'ın Falkland Adalası konusundaki ısrarını sürdürdüğü kaydedildi.

''SİYASİ İŞKENCE'' ENDİŞESİ

İsveç'te cinsel tacizle suçlanan Wikileaks kurucusu Julian Assange, 19 Haziran’dan bu yana Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde yaşıyor.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Pationo, düzenlediği basın toplantısında, “Assange’a siyasi sığınma hakkı tanımaya karar verdik. Korkularının meşru olduğuna ve siyasi eziyetlere maruz kalacağına dair tehditler olduğuna inanıyoruz”   şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Bakan Pationo, “Assange’ın AB dışında bir ülkeye gönderilmesinin hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Eğer AB’de kalırsa adil yargılanamayacak ve haklarına saygı gösterilmeyecek. Büyük bir ihtimalle ABD'de askeri mahkemeye çıkarılacak. Ekvador Assange’ın memleketi Avustralya’da da yeterli korumaya sahip olmadığını teyit etmiştir” diye konuştu.

Patino, Ekvador’un daha önce birkaç kez İsveç’e Assange’ı büyükelçilikte sorgulamaları için davette bulunduğunu da hatırlattı. Stockholm’den yapılan açıklamalarda Wikileaks kurucusunun İsveç topraklarına adım atar atmaz ABD'ye gönderilmeyeceği konusunda bir garanti de verilmemişti.

Patino sözlerini, “İngiltere’nin Assange’ın ülkemize güvenle geçişi için şartları hazırlayacağına ve geçmişte imzaladığı uluslararası anlaşmalara uyacağına inanıyoruz” diyerek tamamladı.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Londra’nın Ekvador’un kararından dolayı hayal
kırıklığına uğradığını ancak bu durumun İngiltere’nin Assange’ı İsveç’e gönderme yönündeki yasal zorunluluğunu değiştirmediğini belirtmişti.

Bakanlık’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Ülkemizin İade Sözleşmesi doğrultusundaki zorunluluklarını yerine getirmeye kararlıyız. Bizim yasalarımız doğrultusunda Assange, İngiltere’deki tüm hukuki kanalları kullanmıştır. Kendisini İsveç’e göndermek zorundayız ve bu zorunluluğu yerine getireceğiz” denildi.

İngiltere hükümeti erken saatlerde yaptığı açıklamada, Assange’ın Ekvador’a ayak basmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirmişti.