İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, İngiltere ordusunun yeni NATO asker konuşlandırmalarına 'katkıda bulunmak isteyeceğini' söyledi.

Johnson, Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ukrayna'daki direnişin 'acımasız' olacağı ve birçok "Rus annenin oğullarının" eve dönmeyecekleri konusunda uyardı.

Uluslararası toplumun da aynı tepkiyi vereceğini belirten Boris Johnson, aynı 'acı'nın Rus ekonomisinde de hissedileceğini söyleyerek Rusya'ya yönelik olası yaptırımlar konusunda gözdağı verdi.

RUSYA, UKRAYNA SINIRIND YENİ BİR ASKERİ TATBİKATA BAŞLADI

Bu arada Rusya ile Batı ülkeleri arasında Ukrayna krizi tırmanırken Moskova, tek taraflı ilhak ettiği Kırım ve Ukrayna sınırında yeni bir askeri tatbikata başladığını duyurdu.

Rusya, ülkenin güneyinde 29 Ocak’a kadar sürecek askeri tatbikata yaklaşık 6 bin askerin katıldığını açıkladı. Tatbikata kara birliklerinin yanı sıra deniz ve hava güçleri de katılıyor.

Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Karadeniz’de ve Hazar Denizi’ndeki donanmaya ait gemilerle birlikte, savaş uçakları, füzesavar sistemleri ve diğer muharebe unsurları da tatbikatta yer alacak.

BATI İLE RUSYA ARASINDA UKRAYNA KRİZİ

Euronews'in aktardığı habere göre, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna'nın geçen yıl NATO üyeliği için diplomatik girişimde bulunması Moskova'yı harekete geçirdi. Rusya Ukrayna sınırına kasım ayından 100 bin askeri birlik yığarken, Batı'da 'Kiev Ruslar tarafından işgal edilecek' endişesi başladı.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Rusya'nın olası Ukrayna işgalini engellemek için başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri bir dizi girişimde bulundu. İki taraf arasında yapılan görüşmelerde ise bir sonuca ulaşılamadı.

ABD, Rusya'nın istediği güvenlik garantilerini vermedi ve isteyen ülkelerin NATO üyeliği için başvurabileceğini açıkladı. Moskova ise Ukrayna'nın NATO üyeliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğünü duyurdu.