Suriye'de insanlık trajedisinin her geçen gün büyüdüğüne değinen BM Genel Sekreteri, "Suriye'de yaklaşık 2 buçuk yılı bulan sürede 100 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Milyonlarca kişi yerlerinden edildi. Buna çözüm bulmalıyız. Taraflar çatışmaları bırakmalı. Cenevre'de düzenlenmesi planlanan konferans mümkün olan en kısa sürede toplanmalı" diye konuştu.


İsrail-Filistin barışı ve iki devletli çözüm çabalarına katkısı dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı Kerry'ye teşekkür ettiğini anlatan Ban Ki Moon, "Zor bir müzakere süreci bizi bekliyor. Sadece taraflar bu zor kararları alabilir. Filistin ve İsrailli liderlerin bu fırsatı değerlendirmelerini, olumlu ve cesur adımlar atmalarını bekliyorum. Ancak bu şekilde iki devletli çözüme ulaşılır" dedi.


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuşmasında, bir kaç gün önce Ürdün'de Zaatari kampını ziyaret ettiğini ve BM'nin yaptığı çalışmaları yerinde gördüğünü söyledi. Suriye'de acıların her geçen gün arttığını vurgulayan Kerry, "Barış görüşmelerinin başlaması için hepimizin daha fazla çalışması gerekiyor. Suriye'deki krizin askeri çözümü yok. Yalnızca politik çözüm var. Bu amaçla tarafların masaya getirilmesi için liderlik edilmesi gerekiyor" diye konuştu. .


Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov ile dün görüştüklerini anlatan Kerry, "Lavrov ile Cenevre-1 konferansındaki kararların hayata geçirilmesi amacıyla toplanacak Cenevre-2 konferansına tarafların katılmasını ve konferansın biran önce toplanmasını sağlamak için çalışmaları sürdüreceğimizi bildirdik" dedi.


Konuşmasında Filistin-İsrail barış müzakerelerine de değinen Kerry, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Başkan Mahmud Abbas'ın müzakerelere dönmek için cesur bir karar aldıklarını söyledi.