Mattarella, bu mücadele sırasında İslamofobik dürtüler ile Batı ve Müslüman dünyası arasında medeniyetler çatışması yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.


İtalya Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ve dünya genelinde görev yapan İtalyan büyükelçilerin bir araya geldiği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hitabının büyük bir kısmını artan terörizme ayırdı.


“İSLAMI ALET EDİYORLAR”


“Akdeniz çevresi, kendini ‘İslam Devleti’ olarak ilan eden, barbar zihniyetin temsilcisi, güç edinmek için İslam’ı alet eden IŞİD’in korkunç bir meydan okumasına sahne oluyor” diyen Mattarella, “Terörizm, insanlığın kara deliğidir. İç güvenlikten başlayarak her açıdan bunu hafife alanın vay haline” diye konuştu.


Bununla haklı mücadelede herkesin çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Matterella, “Bundan galip çıkmak için güçlü bir bağlılık ve kararlılıkla çalışmalı, duygusal tepkilere teslim olmadan ve değerlerimizden ödün vermeden, İslamofobik dürtüleri ve Batı ile Müslüman dünyası arasında medeniyetler çatışmasına izin vermemeliyiz” şeklinde konuştu. 


“İSLAM VE BATI ARASINDAKİ OLUMLU ETKİLEŞİM KEŞFEDİLMELİ”


“Bu konuda bizim üzerimize düşen, aşırıcılara, fanatiklere, ayrılıkları, kini ve radikalliği teşvik edenlere karşı askeri mücadeleden önce politik ve kültürel bir mücadele yürütmektir” diye sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

“Bize lazım olan medeniyet savaşı değil, tarihte de aleni olan, İslam ve Batı arasındaki olumlu etkileşimi keşfeden bir medeniyet paktıdır. Bu, insan kişiliğinin temel haklarından başlayarak, Doğu’daki Hristiyan toplumuna yapıldığı gibi etnik ve dini nedenlerden dolayı zulme bir son verip, nefret bataklığını kurutacak, kalkınma politikaları ve ortak ilkeleri belirlemeye çalışmak zorunda olacak bir etkileşim olacaktır.”


Şubat ayından beri bu makamda bulunan 74 yaşındaki lider, İtalya’nın, gericilik ve medeniyetsizlikle mücadelede ön sırada yer alan Akdeniz’in diğer tarafındaki ülkelerin yanında olduğunun da altını çizdi.