İsveç’in başkenti Stockholm’deki Medborgarplatsen’de üç bin kişinin katılımıyla protesto düzenlendi. ABD’nin saldırgan ve emperyalist politikasını protesto eden sloganların atıldığı gösteride Yemen asıllı Gazeteci Hanna Al-Khamiri bir konuşma yaptı.

Al-Khamiri, ABD’nin insansız hava araçlarını kullanarak Pakistan, Afganistan ve Yemen’de binlerce sivilin yaşamına malolan saldırıları düzenlemesinin terörizm olduğunu söyledi.  Al-Khamiri, “Terörizmin merkezi, saldırı kararlarının alındığı Washington ve sorumlusu da Obama’dır” dedi.

Sanatçı Dror Feiler ise ABD’nin yıllar boyu bağımsızlık ve özgürlük isteyen halklara karşı diktatörleri desteklediğini, birçok ülkede faşist darbeler düzenlediğini hatırlattı. Şimdi de Suriye’ye saldırı düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Feiler şunları söyledi: “Şimdi kalkmışlar Esad’ı diktatörlükle suçluyor ve cezalandıracaklarını söylüyorlar. Biz Ortadoğu’ya yönelecek her türlü askeri müdahaleye karşıyız. Bir saldırı sorunu çözmek yerine savaşın daha da yaygınlaşmasına yol açacaktır.”

Gazeteci-Yazar Göran Greider, ABD tarihinde ilk kez bir siyahın başkan seçilmesinin tüm insan hakları savunucularını heyecanlandırdığını belirtti. Savaşların ve saldırgan politikaların son bulacağı umduklarını ancak 5 yıllık görev süresi içinde Obama’nın hayal kırıklığı yarattığını söyledi. “Obama’nın seçildiği sırada safça davrandık ve ABD’nin emperyalist politikasını kişilerin değiştiremeyeceğini anlayamadık” diyen Greider, ABD’nin Vietnam’dan Irak’a, Latin Amerika’nın askeri diktatörlerle işbirliği yapmaktan Ortadoğu’nun gerici diktatörlerine desteğe kadar her türlü pisliğe bulaştığını söyledi.

Aynı savaş mekanizmasının şimdi de silahlar ve füzelerini Suriye’ye doğrultuğunu belirttikten sonra “Biz bunu kabul edemeyiz. Obama, Bush’un Irak ve Afganistan’da başlattığı hukuk dışı savaşı bitireceği vaadinde bulundu. Ama o ABD’nin terörizme karşı mücadelesini yeni yöntemlerle devam ettirdi. Dünyanın dinlenmesi, insansız hava araçlarının katliamları ile politikasını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Greider, tüm bu olanlara karşı İsveç Hükümeti’nin sesiz kalmasını da eleştirdi. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in Obama karşısında diz çöktüğünü elirten Greider, “ABD’ye karşı olan tepki ve eleştirileri duymak istemiyor. İsveç hükümetinin ABD’nin poitikalarına karşı sessiz kalması utanç verici” dedi.

İsveç’in bir yol ayrımında olduğunu belirten, Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Hans Linde ise şöyle konuştu: “Özgürlük ve barışın, insan haklarının yanında mı olacağız, yoksa insan haklarına işlenen suçlara karşı suskun mu kalacağız. Bizim yerimiz dünyanın zalim rejimleri ve büyük güçlerine karşı ezilenlerin yanıdır. İnternet ve sosyal medya insanların yaşamı üzerinde giderek daha etkin bir rol oynamaya başlıyor. Bu nedenle İsveç hükümeti medya ve internet özgürlüğünün yanında yer almalı ve bunu kısıtlayanlara ve bizleri izleyen ve dinleyenlere karşı tutum almalıdır.”

Avrupa Birliği’nin ABD’nin dünyayı dinlemesini protesto kararı alırken İsveç’in bu karara veto koymasını kabul edilemez olarak değerlendiren Linde, İsveç Hükümeti’nin Obama ile yapacağı görüşmede Suriye’ye müdahale, dinleme skandalı ve Guantanamo’nun kapatılmasını gündeme getirmemesini utanç verici olarak değerlendirdi.

Savaş karşıtı barış örgütü Ofog üyeleri de mitingin yapıldığı meydanda ABD’nin emperyalist ve saldırgan politikasını protesto için tiyatro oyunu sergiledi. Bir grup aktivist de kafeslere girerek Guantanamo’nun kapatılmasını talep etti.

Gösterinin başladığı saatlerde ellerinde Başar Esad’ın resimlerini taşayan kalabalık bir grubun Esad yanlısı sloganlar atması üzerine göstericiler arasında kısa süren bir tartışma yaşandı. Gösteriyi düzenleyenler ABD’nin Suriye’ye müdahalesine karşı olduklarını ancak meydanda Esad’ı destekleyen sloganlar atılmasından rahatsızlık duyduklarını vurguladılar.

Amara Kürt Kadın Derneği üyeleri de gösteriye katılarak siyasi tutsakların özgürlüğüne kavuşması için 500 civarında imza topladı.

Yapılan konuşmaların ardından Parlamento binasına doğru yürüyüşe geçen kitle, ABD’nin saldırgan ve emperyalist politikasını protesto eden sloganlar attı.