İsveç'te bugün (Pazar günü) yapılacak genel seçimlerde siyasi partilerin göçmen politikası büyük rol oynayacak. Çekişmeli geçmesi beklenen seçimlere göçmenler konusu yanı sıra, kadın hakları, eğitim ve refah düzeni konuları da neticede etkili olacak.

Başbakan Fredrik Reinfeld, oy kaybetme rizikosunu göze alarak ülkeye daha çok göçmen alınacağını söyledi. Reinfeld, iktidarda kalabilmeleri aşırı sağ İsveç Demokratlarına bağlı olsa bile ayrımcı bir parti ile işbirliği yapmayacağını ve muhalefette kalmayı tercih edeceğini söyledi. Reinfeld'in açıklamaları parti içinde oy kaybı endişesi yaratmasına rağmen gerek parti alt tabanı gerekse İsveç halkından destek gördü. Reinfeld, Suriye ve Irak'tan kaçan mültecilerin yardıma muhtaç olduklarına dikkat çekerek İsveç'in yaklaşık 60 bin mülteci kabul edebileceğini söyledi.

İsveçli seçmenler Başbakan Reinfeld'in açıklamalarını “ülkemizde yeterince göçmen var. Ancak Reinfeld'in bizden göçmenlere kalbimizi, kapımızı açmamızı istemesini de anlamlı buluyor ve destekliyoruz. Sadece açıklamayı yaparken geçmenler ve mülteciler konusunda planlarını da açıklasa daha iyi olurdu”dediler.

Öte yandan İsveç medyası, İsveç Demokratları partisini ülkede ırkçılık ve ayrımcılığı yaymak ve arttırmakla suçladı. Ekspressen gazetesi Tomelilla bölgesindeki İsveç Demokratlarından  Haakon Malmgren'in kapalı sosyal paylaşım sitesine girmeyi başararak ırkçı cümlelerini yayınladı. Haakon Malmgreen'in sayfasında “bunları camilerine doldurup ateşe verelim”, “Müslümanların savaşa katılarak intihar etmeleri için kendi ülkelerine gitmelerine teşvik verelim” şeklinde endişe verici cümlelerin aldığı görüldü. 

Yapılan araştırmalar İsveç Demokratları'nın yüzde 11 civarında oy alacağını gösterirken, halkın yüzde 60'ının yabancı düşmanı bir partiyi mecliste görmek istemediğini ortaya koydu. Araştırmalar aynı zamanda sol partilerin toplam 45.8 oy oranına ulaşacağını buna karşılık sağ partilerin yüzde 40.6 oy oranında kalacağını ortaya koydu.