İsrail: Özürden sonra Gazze’ye malzeme girişi başladı


İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emira Oron, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından, ihtiyaç duyulan malzemelerin Gazze'ye girişine izin verilmeye başlandığını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesinde Gazze'ye yönelik ambargonun kalkması yönünde karar aldıklarını kaydeden Oron, ambargo siyasetini değiştirdiklerini kaydetti. Netanyahu, Erdoğan'la cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilemiş,  tazminat ödemeyi ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul etmişti.

Bu arada  İsrail'de yayımlanan Haarezt gazetesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Erdoğan ile görüşmesinden sonra Yunanlı muhatabı Andonis Samaras'ı arayarak, ‘Türkiye ile barış, aramıza girmeyecek' mesajı verdiğini yazdı. Gazeteye göre Netanyahu, Samaras'a Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin, Atina ile var olan ilişkinin zararına olmayacağı teminatında bulundu. İsrail, Türkiye ile kriz yaşadığı son üç yılda Atina ile ilişkilerini başta askeri ve ekonomik olmak üzere her alanda geliştirmişti. KAHİRE AA