Geçen hafta Israil hava sahasına giren Hizbullah'a ait İran yapımı insansız bir hava aracının düşürülmesinin ardından, Lübnan Savaşı'ndaki başarısızlıktan gerekli dersleri çıkardığını düşünen Israil ordusunun yeni bir savaşa hazırlandığı bildiriliyor. Israil ordusunun, gelecekte çıkması muhtemel Lübnan savaşında, daha saldırgan olacağı açıklandı.

Israil ordusundan Tümgeneral Herzi Halevy, Hizbullah'ın Lübnan köylerinin içlerinde üslendiğini iddia ederek gelecekteki savaşın tüm Lübnan 'a yayılacağını söyledi. Herzi Halevy, Beyrut bankalarını da Hizbulllah'a para akıtmakla suçladı.

Halevy, gelecektekiLübnan savaşının 2006'daki Lübnan Savaşı'ndan daha büyük olacağını söylüyor. Halevy, Lübnan Savaşı'ndan bu yana geçen altı yılın, 40 yıllık süreç içinde iki taraf arasında askeri açıdan en sessiz dönem olduğunu da sözlerine ekledi.

Halevy'e göre İran'ın nükleer tesislerine yapılacak bir saldırı veya Suriye'deki iç savaş Israil ile Hizbullah arasında savaşı tetikleyebilir. Halevy, sınırda Lübnan ordusuyla sık sık yaşanan gerilimlerden birinin de aynı sonuca yol açabileceğini söylüyor.

Öte yandan, Israil ordusu, Lübnan sınırında duvarlar inşa ederek savunmasını güçlendirmeye çalışıyor.

2006 yılından beri Hizbullah'ın da onbinlerce füze ve roket alarak gücünü artırdığı biliniyor. Ayrıca Hizbullah'ın sınırdaki Israil konuşlanması hakkında istihbarata sahip olduğu da tahmin ediliyor. Israil 'de bu hafta gözetleme ekipmanlarıyla sınırda Israil mevzilerini gözetleyen Hizbullah casuslarının fotoğrafları yayınlanmıştı.