Yetkililer, el Duri'nin Bağdat'ın kuzeyindeki Selahaddin bölgesinde düzenlenen operasyonda öldüğüne inandıklarını bildirirken, feshedilen Baas partisinin bir sözcüsü ise haberi yalanladı.

Selahaddin bölgesi valisi Raid Caburi'ye göre, Irak askerleri ile müttefikleri olan Şii milislerin günün erken saatlerinde Tikrit kentinin doğusunda düzenledikleri operasyonda el Duri'nin öldürülmüş olması muhtemel.

El Arabiya televizyon kanalı da el Duri olduğu iddia edilen bir kişinin cesedinin fotoğraflarını yayınladı. Halen cesedin kimliğini belirlemek için DNA testleri yapıldığı belirtiliyor.
Şii hükümete karşı ayaklanmayı başlatmıştı

72 yaşındaki Nakşibendi lider el Duri, 2003'teki Amerikan işgalinden sonra kaçan en üst düzey Irak yetkilisi olarak tanımlanıyordu. El Duri, Amerikalı askerlerin Saddam Hüseyin'in kurmaylarını tanıyabilmeleri için bastırdığı iskambil destesinde "Sinek Kralı" olarak temsil edilmişti ve yıllardır başına büyük bir ödül konmuştu.

Saddam Hüseyin'in sağ kolu olarak nitelenen El Duri'nin, sonraları Irak'ta Şii ağırlıklı Nuri Maliki hükümetine karşı Sünni aşiretlerin ayaklanmasına rol oynadığı ve aşiretlerin IŞİD'le işbirliği yapmasını sağladığı ifade ediliyor.

IŞİD'in geçen yaz aylarında Musul'u ele geçirmesi sırasında da el Duri'nin harekat planlamasının başında olduğu bildiriliyor. Doğrulanırsa, el Duri'nin ölümü Irak hükümetinin cihatçılara karşı mücadelesinde önemli bir adım olacak. Daha önce de el Duri'nin öldürüldüğü ya da yakalandığı şeklinde haberler alınmıştı. Ancak yorumcular bu seferki haberin şimdiye kadarkilerden daha inandırıcı göründüğünü kaydediyor.BBC