Güvenlik güçleriyle militanlar arasındaki çarpışmalar, Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba kentinde yoğunlaşmış durumda.

Kentin düşmesi halinde isyancılara başkent yolunun açılacağı belirtiliyor.vİslami Çeteler ülkenin batısında güçlü olduğu ve Ramadi kentinde yeni çatışmaların yaşandığı kaydediliyor.

İran'ın seçkin El Kudüs biriminin başkanı tıklayın Kasım Süleymani'nin Irak ordusu ve Şii liderlere militanlara yönelik mücadelesini koordine etmek için Irak'a gittiği belirtiliyor.
Kentin isyancılardan geri alınması için Ninova'ya bağlı Telafer'e takviye birlikler gönderildiği haber veriliyor.

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer, Musul ile Suriye sınırı arasında bulunuyor.
Halk gıda stokluyor

Öte yandan Bağdat'ta bulunan gazeteciler, isyancıların kuzeyden ve batıdan yaklaşması nedeniyle kentte gerginliğin arttığını aktarıyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta halk, ülkenin kuzeyinde bazı kent ve kasabaları ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarının kente yaklaşması üzerine panik içinde su ve yiyecek stoklamaya başladı.

Gazeteciler, Şii bölgelerinin hemen hemen her gün bombalandığını ve bu da Bağdatlılar üzerinde kuşatma hissi yarattığını söylüyor.

4 komutan görevden alındı

Bu arada, Irak Başbakanı Nuri el Maliki, IŞİD'in saldırılarından sonra bazı komutanları görevden aldı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "ulusal görevlerini yerine getirmedikleri için" dört komutanın görevden alındığı belirtildi. Görevden alınan askeri yetkililer arasında IŞİD'in büyük miktarda toprak ele geçirdiği Ninova vilayetinden sorumlu komutan da var.

Suudi Arabistan'a suçlama

Bir komutanın da mevziini terk ederek savaştan kaçmak suçundan gıyabında divanıharpte yargılanacağı belirtildi. Öte yandan, Başbakan Nuri el Maliki, Suudi Arabistan'ı IŞİD'i desteklemekle suçladı.

Salı gecesi Maliki ve Şii hükümetinin bazı üst düzey yetkilileriyle Sünni liderlerin de toplantısından sonra "ulusal birlik" çağrısı yapıldı. Açıklamada, halktan farklı mezheplere karşı kin gütmemesi istendi. Açıklamada ayrıca resmi görevliler dışında silah taşımanın yasaklandığı belirtildi.