Musul Hıristiyanlarını ölüm veya İslamiyet’i dayatmayla tehdit eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları kenti terk etmelerini emretti. Hıristiyanlar, IŞİD militanlarının kontrolünde bulunan Musul kentinden toplu bir şekilde kaçmaya başladı. IŞİD, Musul’daki Hristiyanların kenti terk etmeleri için 19 Temmuz Cumartesi günü saat 12’ye kadar süre tanıdı. Kentte bu saatten sonra tutuklanacak olan her bir Hristiyana verilecek ceza ise kollarının gövdeden ayırılması olacak.
IŞİD, kentteki Hristiyanların ev ve iş yerlerininin kapı ve duvarlarına ’İslam Devleti’nin malı’ yazısı astı. Kenti terk etmelerini istediği Hristiyanlardan mal ve mülklerini bırakmalarını istedi. Kenti terk ederken yanında mal mülk ya da değerli bir eşya bulunduranlar da ağır bir şekilde cezalandırılacak.  
Arap medyası Keldani Katolik Kilisesi Piskoposu Luis Sako yaptı. “Hıristiyan aileler Kürdistan Bölgesi kentlerine, Dohuk ve Erbil’e yöneliyor. Musul, tarihinde ilk defa Hıristiyansız kalacak ” dediğini bildirdi.
2003 yılından önce Irak’ta 1 milyon 800 binin üzerinde Hıristiyan yaşıyordu. Amerikan askerlerin işgali, mezhepsel ilişkilerde giderek tırmanan gerginlik ve aşırı dinciliğin güçlenmesi 2008 yılında sayılarının 600 000’e düşmesine neden oldu.
Öte yandan IŞİD eski devrik lider Saddama ait köşkleri işkence merkezi olarak kullanıyor. Alınan bilgilere göre IŞİD rehin aldığı Şabak ve Ezidi Kürtleri Musul’daki Saddam köşkünde vahşice işkenceden geçiriyor. Görgü tanıkları zorla müslümanlığı kabul etmeyen rehinlerin dil ve kollarının kesildiğini iddia etti.