ABD'nin hava saldırısıyla desteklediği Kürt liderliğinde güçler, Perşembe gününden bu yana Haseke kentinde IŞİD militanları ile çatışıyor.

IŞİD'in Gerwan Hapishanesi'ne yönelik saldırısı, grubun üç yıl önce Suriye'deki yenilgisinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan birisi.

8 Mart ne zamandan beri kutlanıyor? 8 Mart ne zamandan beri kutlanıyor?

Bir izleme grubunun aktardığı verilere göre, bazı örgüt liderleri de dahil olmak üzere 3 bin 500 civarında IŞİD üyesinin bu hapishanede bulunuyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırının ardından yüzlerce IŞİD mensubunun geri yakalandığını ancak bazılarının ise hala dışarıda firari olduğunu söyledi.

Kürt güvenlik güçleri hapishaneyi kuşatma altına alırken, civar bölgelerin kontrolü için savaşıyor. Mahalle sakinleri ise evlerini terk ediyor.

AFP haber ajansının Suriye Gözlemevi verilerini aktardığı haberine göre, saldırının başından bu yana cezaevi içinde ve dışında yaşanan olaylarda en az 39 Kürt güvenlik gücü ve en az 77 IŞİD mensubu öldürüldü.

IŞİD ise 22 Ocak'ta yayımladığı bir videoda çok sayıda üyesinin serbest kaldığını iddia etti. Görüntülerde IŞİD'in çok sayıda rehineyi de elinde tuttuğu görülüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da hava saldırılarıyla çatışmalara destek verdiğini doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) çabalarından övgüyle bahsetti.

Reuters'a konuşan bazı bölge sakinleri ise ayrımcılık yapmakla suçladıkları Kürt liderliğindeki yönetim ile Arap nüfusu arasındaki huzursuzluk nedeniyle IŞİD'e yönelik desteğin arttığını söyledi. SDG ise bunu reddediyor.

Suriye'nin kuzey doğusundaki Kürt hapishanelerinde 50'den fazla ülkeden binlerce IŞİD militanı tutuluyor.