Bugünkü seçimlerle 48,2 milyonun üzerindeki seçmenin oyuyla 3 bin 400’ün üzerinde adaydan 290’ı dört yıllık bir görev içim parlamentoya girebilecek. 2009 yılında gerçekleşen ve muhalif gurupların hile karıştığını iddia ettiği tartışmalı cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra ülkede ilk kez seçim yapılıyor.

Reformcuların düşük katılım gösterdiği ve önemli reformcu isimlerin katılmadığı seçim yarışı, muhafazakârların çeşitli isimler altında kurdukları listeler arasında geçiyor. Bu dönemki seçimlerin en önemli özelliği, kimlerin kazanacağından ziyade katılım oranının ne olacağı. Sürdürdüğü nükleer programı nedeni ile son zamanlarda Batılı ülkelerin ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kalan Tahran, katılım oranın yüksek olması durumunda Batıya "halkım arkamda" mesajını gönderebilecek.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney seçimler yapılmadan önce yaptığı konuşmada, halkın katılımını "Emperyalist batıya vurulacak bir tokat" olarak değerlendirdi. Diğer taraftan ana reformcu kanat ve başta ‘yeşiller’ halktan seçimlere katılmamaları yönünde çağrıda bulundu. Halkın sandık başına gidip gitmemesi yeşil hareketin halk içindeki itibar ve saygınlığı için ilk istatistiksel test olacak.