İran İnsan Hakları Örgütü'nün eylem raporuna göre 25 Kasım'da 11 tutsağın daha idam cezasına çarptırılarak Ghezel Hesar Cezaevi’nin 2. ünitesine gönderilmesinden sonra burada bulunan tutsaklardan 1800’ü açlık grevine başladı. 

İngilizce yayın yapana Hrana sitesi açlık grevinde bulunan Hameh Ahmedi, Kamal Moulayi, Cemşid Dehghani, Jahangir Dehghani, Seddigh Muhammedi ve Seyid Hadi Hosseini’in cezaevlerindeki haksız uygulamalar ve ülkede uygulanan idam cezalarından dolayı açlık grevlerine girdiklerini duyurdu. 

Tutuklu aileleri açlık grevinde bulunan Seyed Hadi Hosseini’nin Epilepsi hastası olduğu ve son dönemlerde iki Epilepsi nöbeti geçirdiğini yazdı. 

Human Rights Activists Hamed Ahmadi ve Cemşid Dehghani’nin kan basıncı düştüğünü, durumlarının kötüye gittiğini yazdı. 

Aynı cezaevinde ailesi yoluyla bilgi veren bir tutuklu eylemlerinin devam ettiğini, bir kısım tutuklunun daha açlık grevine başladığını belirtti. 

İdam cezasının kaldırılması talebiyle açlık grevine başlayan tutukluların hücrelere alındığı bildiriliyor.

Ghezel Hesar Tahran’ın kuzey batısındaki Karaj kentinde bulunan Ghezel Hesar Cezaevi İran’ın büyük cezaevlerinden biri. Burada çoğu uyuşturucu suçlarından 20 bin tutuklu bulunuyor. Bu cezaevi aynı zamanda kötü yaşam koşullarıyla gündeme geliyor.