Petrol rafinerisi son 10 gündür kuşatma altındaydı. Çatışmalar sırasında Irak askeri güçleri birkaç defa geri püskürtülmüştü. Rafineri, Irak'ın petrol ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Çatışma şimdiden petrol fiyatlarını tetikledi. IŞİD militanları, Irak'ın Suriye ve Ürdün sınırını ele geçirdi. Militanlar kuzey ve batıya doğru ilerlemeyi sürdürüyor.

Çetelerin ayrıca Hadisa kentindeki bir barajı ele geçirmeye çalıştıkları belirtiliyor.

Muhaliflerin sözcüsü bir açıklama yaparak, Selahaddin vilayetindeki Baiji rafinerisinin yönetiminin yerel aşiretlere devredileceğini söyledi. Sözcü ayrıca Bağdat'a doğru ilerlemeye devam edeceklerini kaydetti.

'Stratejik öneme sahip'

Erbil'den bildiren Orta Doğu muhabiri Jim Muir, söz konusu rafinerinin ele geçirilmesinin IŞİD için elzem olduğunu söylüyor. Muir'e göre rafineri sayesinde militanlar, ele geçirdikleri bölgeleri kontrol altında tutabilecek ve bu bölgelere enerji tedarik edebilecek.

Enerji piyasası uzmanı Cüneyt Kazokoğlu, Baiji rafinerisinin IŞİD için stratejik önemine dikkat çekmişti.

Kazokoğlu, günlük kapasitesi 300 bin varil olan bu rafinerinin, Kerkük'ten çıkan petrolü işlediğini, dolayısıyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve merkezi Irak yönetimi arasında ihtilafa sebep olabileceğini belirtmişti.

Kazokoğlu ayrıca rafineri içinde yer alan elektrik santralinin başkent Bağdat'a elektrik sağladığını söylemişti.

Bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Bağdat'ta siyasilerle buluştuktan sonra bir açıklama yaparak, "Irak'a yoğun ve uzun süreli destek sözü" vermişti. Kerry, IŞİD'in saldırılarının Irak'ın varlığına tehdit oluşturduğunu ve önümüzdeki günlerin kritik olduğunu ifade etmişti.