Doğan Haber Ajansı (DHA), İskenderun'dan Musul'un Geyara ilçesindeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförün de IŞİD tarafından rehin alındığını aktardı.

Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili olayın soruşturulduğunu söyledi.

DHA'nın aktardığına göre arkadaşları rehin alınan ve kendisi de Mahmur'da yaşayan Hüsnü Akbaş, "Dün akşam 28 arkadaşımız tankerleri ile konvoy halinde Mahmur üzerinden Geyara'daki termik santrale mazot götürmek için hareket etti. Sabah saatlerinde konuştuğumuz bir arkadaşımız IŞİD militanlarının termik santrali ele geçirdiğini ve tankerlerine el koyarak kendilerini de rehin aldıklarını söyledi ve telefon kapandı" diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

AFP haber ajansına konuşan Irak İçişleri Bakanlığı yetkilisi, "Musul devletin kontrolünden çıktı ve militanların elinde" dedi.

AP haber ajansı, militanların hükümete bağlı binaları Pazartesi gecesi makinalı tüfek ve roket güdümlü el bombalarıyla istila ettiğini Musul'dan Irak polisi ve orduya bağlı birliklerin de çekildiğini aktardı.

Musul'da bölge halkı, silahlı saldırganların Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ait siyah bayrak dalgalandırdığını söylüyor.

'Bölgeyi terk edin'

IŞİD'in Musul'un Tennak, Yermuk, 17 Temmuz ve Risale mahallerinin kontrolünü ele geçirdiği ve bölge halkına anons yaparak evlerini terk etmelerini istediği haberleri geliyor.

Binlerce Musullunun da Irak Kürdistanı yönetimindeki Duhok ve Erbil'e kaçtıkları belirtiliyor.

AP haber ajansına konuşan hükümet çalışanı Um Karam, "Kent içinde durum çok kaotik, hiç kimse bize yardım etmiyor. Korkuyoruz. Musul'da polis veya ordu yok" dedi.

Musul Valisi Useyil Nuceyfi Pazartesi günü halka militanlara karşı kendilerini korumaları çağrısında bulunmuştu.

Nuceyfi, "Musullulara pes etmemeleri, yabancılara karşı kendilerini korumaları ve bölge halkına yardım için halk komiteleri kurmaları çağrısında bulunuyorum" diye seslenmişti.

Musul'un İslamcı militanların eline geçmesi üzerine Nuceyfi'nin de kenti terk ettiği ve gelişmeleri takip ettiği bildirildi.

IŞİD, Felluce ve Anbar çevresinde bazı bölgelerin kontrolünü de elinde bulunuyor.